Olcsóbb, de cenzúrázottabb lesz az internet Kínában

Hírügynökségi beszámolók szerint a kínai vezetés az ország két nagy mikroblog-szolgáltatójának szigorú cenzúrázása mellett döntött, miután az említett oldalakon híresztelések terjedtek el arról, hogy puccskísérlet zajlik a fővárosban: a pletykák arról szóltak, hogy harckocsik közelednek Peking felé. A történtek után a múlt hét második felében a hatóságok tizenhat weboldalt állíttattak le, és hat embert vettek őrizetbe az eset kapcsán. Az ország két népszerű mikroblogján a híresztelések gyorsan terjedtek, ezért a hatóságok a hozzászólások lehetőségének négy napig – március 31. és április 3. között – történő megszüntetésével reagáltak. Az új rendelkezések szerint a mikroblogokra mostantól csak valós név és személyiigazolvány-szám megadásával lehet regisztrálni.

Az események hátterében Csungcsing (Chongqing) város párttitkárának, Po Hszi-lajnak (Bo Xilai) múlt hónapban történt eltávolítása áll, mely az elemzők szerint a kínai kommunista párt erodálódását mutatja. Az állami újságok kiállnak a kormányzati döntés mellett, véleményük szerint elítélendőek az ehhez hasonló pletykák, és büntetni kellene a hazugságok és spekulációk terjesztését.

Mindezekkel az eseményekkel párhuzamosan a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium az eddigieknél jóval gyorsabb és olcsóbb internetet ígér a felhasználóknak. A két állami tulajdonban lévő – a piac mintegy kétharmad részét birtokoló – internetszolgáltató, a China Telecom és a China Unicom a szolgáltatásukat igencsak magas áron nyújtják a nemzetközi trendekhez képest: nemrég lezajlott vizsgálatok szerint például Japánban, az Egyesült Államokban és Angliában negyed annyit kell fizetni nagyjából tízszeres sebességért. A tervek szerint öt év alatt körülbelül harmadával csökkentenék az árakat, emellett tovább bővítik a hálózatokat az eddig viszonylag elhanyagolt vidéki területeken is.

Kína már jelenleg is a világ legtöbb internet-előfizetőjével rendelkezik, mintegy félmilliárd felhasználót tartanak számon.

Azóta történt

Előzmények