Több mint egymilliárd mobil-előfizető van Kínában

A tény, hogy Kínában tartják nyilván a legtöbb mobiltelefon-előfizetőt, önmagában nem meglepetés. A világ legnépesebb országában már 2007-ben is ötszáz millió ember használt mobilkészülékeket, de az elmúlt öt év során ez a szám duplázódott. Így Kína lett a világ első olyan országa, amelyben a nyilvántartott előfizetések száma meghaladta az egymilliárdot. A helyi ipari és információs technológiai minisztérium adatai szerint tavaly októberben 951 millió kártya volt használatban, a negyedik negyedévben pedig további 39 milliót vásároltak, e növekedési ütem alapján becsülték úgy szakértők, hogy valamikor februárban az ország a világon elsőként megugrotta az egymilliárdos szintet.

A kínai mobilpiacon három operátor működik. A domináns szereplő egyértelműen az állami kézben lévő China Mobile 67,3 százalékos részesedéssel, a többi szolgáltató jelentősen lemaradva kullog utána: a China Unicom 20,1, míg a China Telecom 12,6 százalékot mondhat magáénak.

Bár a mobilelőfizetés-világrekordot jelenleg Kína tartja, rövidesen megszorongathatja a szintén elképesztő mobilpiaci növekedést felmutató India. Az 1,2 milliárd lakosával a világ második legnépesebbjének számító országban 2010 és 2011 között mintegy 227 millió új előfizetés jelent meg, és ezzel az eladott kártyák száma december végére túllépte a 893 milliót.

Azóta történt

Előzmények