Bepanaszolták Kínát a WTO-nál a ritkaföldfémek exportkorlátozása miatt

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán külön, de egymással egyeztetve panaszt nyújtott be ma a Kereskedelmi Világszervezethez (World Trade Organization – WTO), melyben Kína azon gyakorlatát bírálják, mely szerint a mai technológiai ipar számára létfontosságú ritkaföldfémek első számú, gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő kitermelőjeként korlátozza mind a bányászatot, mind ezen anyagok exportját (a 17 ritkaföldfémhez a panaszok még hozzávették az ugyancsak kiemelten fontos volfrámot, illetve a molibdént is).

Ahogy többször is hírt adtunk már róla, a korábban szinte korlátlanul és igen alacsony árakon szállító Kína az utóbbi években a növekvő kereslettel párhuzamosan erősen visszafogta a termelést és az exportot, jelentős mértékben felhajtva ezzel az árakat. A kínaiak egyrészt a belső szükségleteikre, másrészt környezetvédelmi okokra hivatkoznak, amikor mindezt számon kérik rajtuk.

A panasz szerint viszont a szintén WTO-tag Kína megsérti a szervezet szabályait, pozíciójával visszaélve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat. Erre utalt a panasz benyújtásakor Karel De Gucht, az unió kereskedelmi biztosa is, aki kijelentette, hogy a szigorú kvótákkal a kínai vállalkozások tisztességtelen előnyhöz jutnak, illetve a világ más részein található vállalkozások, valamint a fogyasztók károsodnak, és hogy ezt a helyzetet fel kell számolni. Hasonlóképp nyilatkozott az általuk benyújtott panasz kapcsán Barack Obama amerikai elnök is.

A három panaszt először a WTO vitafórumán tárgyalják meg, amennyiben itt nem jutnak eredményre 60 nap alatt, akkor a WTO illetékes bizottsága elé kerül az ügy, és a legvégén akár szankciókat is hozhatnak Kína ellen, ha nem változtat magatartásán.

A készülő panaszokról már korábban tudomást szerzett kínai vezetés hamar reagált a történtekre, és továbbra is azt hangsúlyozták, hogy környezetvédelmi okok miatt nem növelhetik a kitermelést és az exportot, és mivel a WTO ilyen esetben engedélyezi a kvóták felállítását, ezért ők nem sértenek meg semmilyen megállapodást.

Azóta történt

Előzmények