Készül a kínai űrállomás

A most felbocsátott modul még tesztelésre szolgál, de a fejlesztések előrehaladottak, és a kínaiak bíznak abban, hogy hat év múlva saját, folyamatosan üzemelő űrállomásuk lesz.

Ebben az esetben sem titkolóztak a kínaiak: előre bejelentették, majd a tévében élőben is közvetítették, hogy a második kísérleti űrlaboratóriumukat, a Tiangong [Tienkung – ] 2-t csütörtökön este fellövik a Góbi-sivatagban található Jiuquan (Csiucsüan) Űrközpontból, szokás szerint egy Hosszú Menetelés rakétával, és a híradások szerint a misszió sikeres volt. A modul része egy sokkal nagyobb – államilag és katonailag támogatott – projektnek, melynek célja, hogy Kína egy állandó űrállomást állítson pályára körülbelül 2022-ben.

A magyarul „Mennyei Palotának” fordítható nevű modul elődjét, az 1-es változatot még 2011-ben lőtték fel, és ez az egység fogadott már háromfős emberi legénységet is 2013-ban, akkor az űrhajósok 15 napot töltöttek az űrben.

Ez most is így lesz, a tervek szerint a Shenzhou 11 (Sencsou – 神舟) űrhajó a jövő hónapban két űrhajóssal fog dokkolni a modulban, akik várhatóan egy hónapig maradnak ott. A munkájuk először is az új egység tesztelése lesz, illetve előkészítik a helyet a hosszabb emberi tartózkodásra, de emellett orvosi és egyéb kísérleteket is folytatnak majd.

Ez a második kísérleti modul a nagy tervben komoly lépés lehet előre, ugyanis a kínai szakemberek valószínűleg még az idén elkezdik a még mindig Project 921-2 kódnéven ismert, tervezett, az ISS-nél saját állításuk szerint gazdaságosabban működő és nagyobb tudású űrállomás kiépítését. Hogy ez pontosan hogyan zajlik majd, még nem tudni, de idén tavasszal a kínai űrkutatási hivatal egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy az állomás gerincét adó fő modult 2018 körül kívánják pályára állítani, majd egy négyéves építési folyamat után az állomás körülbelül 2022-től lenne arra képes, hogy állandó legénységgel kezdje meg működését.

A kínaiak azt sem titkolják, hogy mindez még nagyobb projektek része, ugyanis egyrészt a Holdra is el akarnak jutni – sőt, ott bázist kiépíteni –, illetve a Mars-utazást is tervezik.

Azóta történt

Előzmények