Kitiltja a szoftverkalózokat a Vista

Ma újabb részletek láttak napvilágot arról, hogy a Windows Vistába integrált kalózkodásellenes védelem hogyan működik. A CNET News.com beszámolója szerint, ha a telepítés után 30 nappal sem aktiválják az operációs rendszert egy érvényes termékkulccsal, az „csökkentett funkcionalitású módba” kapcsol. Ebben az állapotban kizárólag az internetböngésző futtatható, az is csupán egy órán keresztül. Az új technológia a Microsoft ma bemutatkozó ún. szoftvervédelmi platformjának (SPP) része. Amint Cori Hartje, a cég eredeti Windows kezdeményezésért felelős igazgatója a lapnak elmondta: ez a megoldás minden jövőbeni Microsoft-szoftver része lesz, de elsőként a Vistában és a Longhorn Serverben mutatkozik be.

Azok, akik márkás, előretelepített operációs rendszerrel ellátott konfigurációkat vásárolnak, nagy valószínűséggel nem fognak belefutni ebbe a védelembe. Akik azonban maguk telepítik a Vistát, igen; nekik 30 napjuk van a termék aktiválására. Ez idő alatt folyamatos figyelmeztetéseket dob fel a rendszer, az utolsó három napban már rendkívül gyakran. Ha ennek ellenére sem aktivál a felhasználó, a Vista négy lehetőséget kínál fel: az internetes aktiválást, a csökkentett funkcionalitást, a termékkulcs begépelését és a telefonos aktiválást.

Az operációs rendszer és ezzel gyakorlatilag a PC használatának letiltása komoly szigorítás azokhoz a korlátozásokhoz képest, amelyekkel az illegális Windows XP kópiákat használóknak kell szembesülnie. Ma ugyanis a kalóz XP-k is tökéletesen funkcionálnak, csupán egyes kiegészítő programok letöltését tiltja a szoftvervállalat. „A kalózkodás a szoftveripar legnagyobb problémája” – indokolta a radikálisabb retorziókat Hartje.

A Vista még az aktiválás után is ellenőrizni fogja, hogy eredeti termékkulccsal rendelkezik-e, például olyankor, ha újabb Microsoft-programokat telepít rá a felhasználó. Ha az ellenőrzés során kiderülne, hogy a kulcs hamis volt, újabb harmincnapos türelmi idő áll rendelkezésre. Ez alatt a képernyő jobb alsó sarkában folyamatosan az áll majd: „Ez a Windows-példány nem eredeti.” Ezt követően fokozatosan kapcsolnak ki egyes szolgáltatások, a Windows Defender kémprogramirtó, a ReadyBoost memóriakiterjesztő és az Aero grafikus felület. A 30 nap letelte után a felhasználó nem tud bejelentkezni.

A vállalat egyben megváltoztatja a vállalatoknak kínált mennyiségi licencelés feltételeit is, mivel eddig a kalózmásolatok többségét ilyen – külön aktiválást nem igénylő – termékkulcsokkal használták. A Vista esetében ezeket a kulcsokat sem lehet aktiválás nélkül felhasználni.

Azóta történt

Előzmények