Totálisan védett Windows

A Microsoft kedden az Informatikai Biztonság Napja alkalmából mutatta be Forefront nevű biztonsági megoldásait. A Forefront termékcsalád tagjai az informatikai infrastruktúra meglévő elemeire telepíthetők, gondoskodnak kliens és szerver operációs rendszerek védelméről, a Microsoft-alapú alkalmazásszerverek védelméről, miközben egy részletesen paraméterezhető, egységes identitáskezelő infrastruktúra biztosítja az egyes termékek közötti integrációt. Mindezeket felügyeleti és jelentéskészítést segítő szolgáltatások egészítik ki, és a Microsoft más fejlesztők szoftvereivel való integrációra is lehetőséget biztosít.



Microsoft Forefront: nincs előzmények nélkül [+]

Az informatikai biztonság a hazai IT-piac egyik legdinamikusabban bővülő szegmense, az IDC becslése szerint a szoftver-, hardver- és szolgáltatásértékesítésből származó bevétel a 2004-es 22,8 millió dollárról tavaly 26,4 milliósra nőtt. Ezzel együtt a magyar piac csak harmada-negyede a lakosság szempontjából vele összevethető osztrák vagy finn piacnak, így a várakozások szerint 2009-ig lendületes, évente 20 százalékot is meghaladó bővülés várható. Ez elsősorban az üzleti és a közszféra költéseire vezethető vissza, míg az egyéni felhasználók – veszélyeztetettségük ellenére – csak kis részét jelentik a biztonsági piac forgalmának. Ennek is tulajdonítható, hogy a Microsoft az Informatikai Biztonság Napján kifejezetten az otthoni felhasználókat megcélzó programokkal hívta fel a figyelmet a potenciális veszélyforrásokra és a lehetséges – egyébként egyáltalán nem csak kiadást jelentő – megoldásokra.


Előadás a Jövő Házában

A Millenáris Parkban Tiba Tamás tartott előadást a Windows Vista biztonsági megoldásairól, melyek között több alapvető újítást jelent az eddig megszokott mechanizmusokhoz képest. A Totálvédelem elnevezésű, ingyenes rendezvényen a Jövő Házában kialakított állomásokon igyekeztek rávilágítani közérthető formában a PC-k védelmének fontosságára, az egyes kockázattípusokra és kivédési lehetőségeikre. A frissítésektől a tűzfalon át a vírusirtókig sok mindent kiemeltek az előadók, szó esett a Windows Defenderről, a Windows Live Safety Centerről és egyebek mellett a rosszindulatú szoftvereket eltávolító Microsoft-eszközről is. A Jövő Házához illően a látogatók nem csak az informatika árnyoldalával szembesültek – a szórakoztatóelektronika és a PC-k világa közötti átmenetet jelentő, a „digitális otthonokba” szánt eszközök is láthatók voltak, és akár az Xbox 360 játékkonzolokat is ki lehetett próbálni.

Azóta történt

Előzmények