Kockázatos lehet az IBM-Lenovo ügylet

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának külföldi befektetéseket vizsgáló bizottsága attól tart, hogy az IBM-Lenovo ügylet révén kínai kézbe került IBM-létesítményeket ipari kémkedésre is felhasználhatják – írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A beszámoló szerint az ügyben érintett két vállalat együttműködik a bizottsággal, melynek áldása nélkül formális vizsgálat indulhat az akvizíció nemzetbiztonsági kockázatainak feltárására.

Amint arról beszámoltunk, az IBM PC-üzletágat december elején 1,25 milliárd dollárért – 650 millió dollárnyi készpénzért és 600 millió dollárnyi részvényért – megvásárolta a Lenovo. A kínai vállalat átvette az IBM 500 millió dolláros adóságállományát is. Az IBM így gyakorlatilag megszabadult a mostoha – az utóbbi három év során közel 1 milliárd dollárnyi veszteséget felhalmozó – üzletágtól, ám mégsem hagyta teljesen magára. A két cég ugyanis egy amerikai központú vegyesvállalatot hoz létre – ebben az IBM-nek 18,9 százalékos részesedése lesz –, mely a várakozások szerint a Dell és a HP után a világ harmadik legnagyobb PC-gyártó vállalkozása lesz. A bizottságot az aggaszthatja, hogy az új vállalat központja továbbra is a New York állambeli Armonkban lenne.

A hónap elején az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) versenyügyi szempontból nem talált kivetnivalót a felvásárlásban, így trösztellenes aggályok nem állnak a második negyedévben lezárni tervezett ügylet útjában.

Azóta történt

Előzmények