A kormány megkönnyíti a magyar mobilhálózatok fejlesztését

Január negyedikén lépett hatályba az a rendelet, mely egyszerűbbé teszi a fejlesztési projektek megvalósítását.

A Digitális Jólét Program Titkársága tegnap, a december 28-án kihirdetett rendelet hatályba lépése napján adta hírül, hogy a magyar kormány a 484/2017. (XII. 28.) Korm. rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magyarországi távközlési szolgáltatók nagy sebességű mobil hírközlési (4G, 4G+, 5G) hálózatfejlesztési beruházásait.

A közlemény szerint a kormány célja, hogy minden eddiginél olcsóbb, gyorsabb, elérhetőbb és jobb minőségű legyen az internet Magyarországon, ugyanis ez a döntés komoly szabályozási előnyt jelent a fejlesztésekhez, amivel hazánk erősíteni tudja a mobilinternet infrastruktúra fejlettsége területén eddig elért kedvező pozícióját. (Ez valóban így van, minden felmérés azt mutatja, hogy a magyarországi mobilhálózat fejlettsége kiemelkedő: a felmérések különböző adatokat hoznak, de mindegyik megegyezik abban, hogy a világon az első tízben vagyunk benne, egyes statisztikák szerint az első ötben.)

A most megjelent kormányrendelet a szolgáltatók 4G, 4G+ és 5G széles sávú mobil hálózati infrastruktúra beruházásait nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokká nyilvánítja a még gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Ez a címke, hogy „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás” valami, a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelentősen egyszerűsödnek, csökkennek az engedélyezési és megvalósítási adminisztrációs kötelezettségek, hogy a főként uniós forrásokból megvalósuló projektek minél gyorsabban sikeresen lezáruljanak.

Azóta történt

Előzmények