Hová lesz a menet, elvtárs?

Oroszországban kiterjesztik a kötelező digitális igazolványok használatát, egyre több helyváltoztatáshoz írják elő az e-pass meglétét.

Az orosz kormány a koronavírus-járvány elleni fellépéssel indokolja, hogy ellenőrizhetővé és követhető teszik állampolgáraik mozgását. Ennek első lépése volt, hogy Moszkvában és a moszkvai régióban április 15-én előírták az e-pass használatát a közlekedési eszközt használók esetében: ennek következtében mintegy 900 ezer állandó engedélyt adtak ki, míg naponta 400 ezer „napijegyet” állítanak ki.

A kommunikációs minisztérium ezek után a múlt hét közepén jelentette be, hogy a rendszert április 22-től kiterjesztik további 21 régióra, illetve tervezik még 14 régió bevonását.

De a minisztérium nemcsak az ellenőrzés területi bővítését jelentette be, hanem a meglévő szabályokat is szigorítják, ugyanis bevezették az e-pass automatikus ellenőrzését a gépjárművek esetében, és megbírságolják a digitális engedéllyel nem rendelkezőket. Az ellenőrzésre a közlekedési szabálytalanságokat észlelni hivatott kamerákat és felvevőket használják fel, ezek funkcionalitását bővítették ki – körülbelül úgy, ahogy az autópálya-matricákat is kontrollálják: ha az adott rendszámhoz nem tartozik érvényes engedély, automatikusan megy a bírság.

Emellett a tömegközlekedésben is bekeményítettek: csak az használhatja ezeket az eszközöket, akinek van érvényes e-passa.

A moszkvai közlekedésért felelős minisztérium arról számolt be, hogy a határnapon, április 22-én az utakon megjelenő gépjárművezetők 15 százalékának nem volt érvényes igazolványa, összességében pedig négymillió ilyen engedélyt adtak ki Moszkvában. A metróról is kiadtak egy adatot: ezek szerint április 22-én kb. 2,5 ezer ember nem tudott utazni a földalattin, mert nem volt e-igazolványa: a tömegközlekedésnél egy telefonos alkalmazás+egy egyéb személyazonosító okmány szükséges annak bizonyítására, hogy van engedélye az utasnak.

A tervek szerint a rendszert az összes közlekedési formára ki fogják terjeszteni, a repüléstől a vonatig.

Azóta történt

Előzmények