Oroszország letiltotta a Protonmailt

A hatóság hamis bombafenyegetésekre hivatkozva lépett.

A távközlés és a kommunikációs technológiák mellett az internetet is felügyelő orosz hatóság (Roszkomnadzor – Роскомнадзор) ma bejelentette, hogy az ügyészség és az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) közreműködésével blokkolták a hozzáférést a Svájcban bejegyzett Protonmail.com szolgáltatóhoz, amelyről – utólag hamisnak bizonyult – bombafenyegetések érkeztek Oroszországba. (Mint ismert, a Protonmail egy titkosított üzenetküldést biztosító e-mailszolgáltatás, melyet 2014-ben alapítottak a CERN kutatói.)

A közleményhez kapcsolódó híradásokban emlékeztetnek, hogy január 23-án korlátozták a hozzáférést a Hollandiában bejegyzett Startmail.com szolgáltatóhoz, amelyről tavaly novembertől több ezer bombafenyegetést küldtek szét oroszországi bíróságokhoz, iskolákhoz, kórházakhoz, bevásárlóközpontokhoz és más létesítményekhez. Az intézkedést követően az ismeretlen elkövetők áttértek a Protonmail.com használatára. Az FSZB szerint 2019. november 28-tól a Startmail.com szolgáltatótól 16 orosz régió bíróságai több mint ezer névtelen fenyegetést kaptak arról, hogy az épületükben pokolgépet helyeztek el. A szolgálat szerint emellett a szociális infrastruktúra több mint 16 ezer objektumának – egyebek között iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak, közlekedési létesítményeknek és üzletközpontoknak – küldtek még bombafenyegetést.

A bejelentés szerint a Protonmail.com-ról január 24-től hasonló üzeneteket intéztek négy orosz régió bíróságainak, valamint 830 szociális és közlekedési létesítménynek, és mindegyik fenyegetés hamisnak bizonyult. Az FSZB arról tájékoztatott, hogy a szolgáltatást tavaly 123 terrorfenyegetés szétküldésére használták fel.

Azóta történt

  • Oroszország nem blokkolja tovább a Telegramot

    Felhagy a Telegram üzenetküldő szolgáltató oroszországi hozzáférhetőségének blokkolásával az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor.

Előzmények