Oroszország tovább szigorít a kibertérben

Az új testület felállításának szükségessége már 2018-ban felmerült az orosz politikusokban, mostanra valósították meg az elképzelést.

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírta azt az új rendeletet, melynek következtében december 27-től a külügyminisztérium osztályai 41-ről 42-re bővülnek, ugyanis létrehoztak egy 33 főt foglalkoztató új szervezetet, amelynek feladata az állam részéről a nemzetközi kiberbiztonsági stratégia kidolgozása és végrehajtása, beleértve a technológiai információk katonai-politikai alkalmazása, valamint e tudásnak a terrorizmusban, illetve a bűnözésben történő felhasználása elleni küzdelmet.

Az új osztályon az alkalmazottak dolga lesz figyelemmel követni az egész világon a kiberbiztonsági intézkedések alakulását, elemzik a trendeket, a tapasztalatok alapján esetlegesen jogszabály-módosításokat, netán új törvényeket javasolhatnak, tartják a kapcsolatot más országok hasonló profilú hatóságaival, illetve a nemzetközik szervezetekkel.

A minisztérium szóvivője, Marija Zaharova közölte, hogy a fő cél a kiberkörnyezet által felállított kihívásokra válaszolva szabályrendszer kidolgozása, illetve az adott jelenségeket tekintve a közös fellépés szorgalmazása.

A kezdeményezés mögött feltehetően külpolitikai villongás is fellelhető, ugyanis Oroszország nemrég az ENSZ-ben benyújtott egy javaslatot a nemzetközi kiberbűnözés elleni küzdelmet illetően, melyet a tagállamok többsége támogatott, az Egyesült Államok azonban nem. Az USA arra hivatkozott, hogy a javaslat fölösleges, redundáns, mivel már létezik a nemzetközi együttműködésről szóló megállapodás, a 2001-ben elfogadott és aláírt Budapesti Egyezmény a számítógépes bűnözés ellen, és az orosz javaslat leginkább azt szolgálná, hogy az orosz kormány szorosabb ellenőrzést gyakoroljon saját polgárai fölött.

Azóta történt

Előzmények