Közérdekű adatok a világhálón

Az Országgyűlés elé került az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslat, mely 2006. január 1-jétől előírja a közszféra által kezelt közérdekű adatok nagy többségének kötelező elektronikus közzétételét. A javaslat mellékletében szereplő általános közzétételi listában feltüntetett adatokat a közszféra egészére nézve kötelezően közzé kell tenni az interneten. Ezek az adatok az adott szervezet felépítésével, működésével, gazdálkodásával kapcsolatban tartalmaznak részletes információkat.

A törvény kötelezően írja elő, hogy a jogszabály-előkészítés során a jogszabálytervezetekkel kapcsolatos legfontosabb dokumentumok már a szabályozási koncepció kialakításától kezdve az elérhetőek legyenek a világhálón. Arra is lesz lehetőség, hogy a jogszabálytervezeteket bárki véleményezhesse. A törvényjavaslat a jogszabályok hiteles szövegének internetes közléséről is rendelkezik. A Magyar Közlöny ingyenes elektronikus közzétételre kerül a megjelenés napján, a Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye adott naptári napon hatályos valamennyi jogszabály hatályos szövegét az esetleges módosításokkal egységes szerkezetben fogja tartalmazni.

Amint Márfai Péter, az MSZP-frakció informatikai és távközlési munkacsoportjának vezetője közleményében fogalmaz: a jogállamiság és az esélyegyenlőség kiteljesítését szolgálják a törvényjavaslat azon rendelkezései, amelyek szerint megteremtődik a Legfelsőbb Bíróság és a táblabíróságok anonimizált ítéleteinek nyilvánossága, aminek köszönhetően a jogalkalmazás gyakorlata a korábbihoz képest szélesebb körben hozzáférhető, megismerhető lesz.

Az interneten közzétett adatokhoz bárki, bármikor, ingyenesen, azonosítás nélkül hozzáférhet majd. A közzétett adatokat főszabály szerint egy évig nem lehet eltávolítani a honlapról.

Azóta történt

Előzmények