Globális pénzügyi válságot okozhatnak a kriptopénzek

Az FSB újabb komoly figyelmeztetést adott ki, a pénzügyi stabilitásra gyakorolt veszélyek gyors eszkalációjától tartanak.

A G20-on belüli hatóságokat, jegybankokat és pénzügyminisztériumokat képviselő Financial Stability Board szerint a jelenleg 2,6 billió dollárosra becsült kriptopiac jelentette veszélyek gyorsan komolyabbra fordulhatnak, ezért a hatóságoknak cselekedniük kell.

Problémának látják, hogy az adatrések miatt nem lehet képet kapni a teljes használatról, a befektetők pedig nem értik teljes mértékben, hogy mit vásárolnak meg. Aggályosnak találják azt is, hogy a nagy bankok és hedge fundok is egyre jobban belefolynak a kriptoszektorba, a komplex befektetési stratégiák szintén.

Az FSB szerint mindezek miatt a pénzügyi szektorra gyakorolt kockázatok nagyon gyorsan eszkalálódhatnak, így időben és megelőző jelleggel van szükség a szabályozásokra.

Az FSB hozzátette: a jelenlegi növekedési pálya, valamint a kriptoeszközök és az intézmények összekapcsolódási trendje megdönthetik a globális pénzügyi stabilitást.

Aggodalomból nincs hiány: a hatóságok szerint az ingadozó és átláthatatlan kriptopiac összeomlása a teljes pénzügyi szektorra hatással lenne. A brit jegybank már tavaly hangoztatta, hogy ezt az összeomlást valószínű forgatókönyvnek látja.

Aggályosnak tartják a hagyományos utakat megkerülő DeFi-szektort is, amely kriptopénzes kölcsönöket, hiteleket és megtakarításokat ígér, de dugig van átverésekkel és bűnözőkkel, piaci felügyelet és szabályozás nélkül ezek a platformok is pénzügyi kockázatot okozhatnak. A francia tőzsdefelügyelet vezetője szerint a hatóságok egyszerűen le vannak maradva.

Bár az FSB-ben résztvevő országok és az EU egységes fellépésre készül, hangsúlyozzák, hogy globális megközelítésre van szükség a szektor sajátossága miatt.

A JPMorgan maga is gyors hatósági közbelépést sürget, Charlie Munger, Warren Buffett régi üzleti partnere pedig nemi betegséghez hasonlította a kriptopénzeket, amelyeket szerinte be kellene tiltani.

Azóta történt

Előzmények