Az indiai jegybank szerint a kriptopénz olyan, mint a piramisjáték

Az indiai jegybank eddig sem titkolta a kriptomegoldásokkal kapcsolatos ellenszenvét, ilyen kijelentést azonban kevesen tettek eddig.

Kína, Oroszország, az USA, Ausztrália mellett India sem igazán van oda a kriptopénzekkel kapcsolatos trendekért – az indiai jegybank vezetője nemrég arról beszélt, hogy még egy tulipán is értékesebb a kriptovalutáknál (utalva a történelem egy korábbi nagy lufijára).

Az indiai jegybank helyettes vezetője azonban még ennél is keményebb kritikát közölt. Állítása szerint az intézmény úgy látja, hogy a kriptopénzek olyanok vagy rosszabbak, mint a piramisjáték. Így a legértelmesebb megoldás az lenne India számára, ha betiltaná azokat, elkerülve a pénzügyi és gazdasági rendszer stabilitására gyakorolt fenyegetéseket.

Hasonlóan az orosz helyzethez, Indiában is sokkal szigorúbb álláspontot képvisel a jegybank, mint a kormány – azonban a lobbi folytatódik a teljes tiltásért, miközben világszinten a G20-ak is nagyon komoly szabályozásokra készülnek a kriptopiacon.


[+]

Az indiai jegybank szerint a kriptopénzekre egyébként sem valutaként, sem vagyontárgyként, sem digitális vagyontárgyként, sem árucikként nem lehet tekinteni, azoknak nincs valódi értéke, és olyanok, mint a piramisjáték, talán annál is rosszabbak. Közölték: olyasmit nem lehetséges szabályozni, amit meg sem lehet határozni.

Hozzátették, hogy a kriptopénzeket úgy tervezték, hogy megkerüljék a szabályozott pénzügyi rendszert, és azt sem fogadják el kifogásként, hogy a blockchain virágzása érdekében engedni kell a kriptovalutáknak. A technológia a privát kriptopénzek tiltása mellett is fejleszthető szerintük, a kizárólag virtuálisan működő, névtelen és decentralizált rendszerek azonban alapvetően az illegalitást vonzzák.

A kriptotőzsdék és befektetők persze nem örülnének a teljes tiltásnak, a legtöbb helyen azért kampányolnak, hogy vagyontárgyként vonják a kriptopénzeket szabályozások alá, adóztatások mellett. Az inidia jegybank ezt nem tartja elfogadhatónak, a súlyosan magas volatilitású coinokat szerintük nem szabad szabályozni, be kell tiltani. Ez a jegybank szerint a legtanácsosabb választás.

Azóta történt

Előzmények