Teljes gőzzel készül a kriptovaluták globális szabályozása

Későn reagáltak a hatóságok a gyorsan fejlődő ágazat történéseire, de állítólag hónapokon belül globális szabályozásokat jelenthetnek be.

A Financial Stability Board (amely hatóságokat, jegybankokat és pénzügyminisztériumokat képvisel a G20-on belül) tájékoztatása szerint a hatóságok későn reagáltak a kriptoeszközök ágazatának gyors fejlődésére – azonban hónapokon belül előállhatnak a globális szabályozásokkal.

Ezeket a világban mindenhol máshol kezelik: van, ahol teljes tiltást vezettek be (hazánkban sem mindenki pártolja az ágazatot, nemrég az MNB elnöke fogalmazott meg kritikát), máshol semmilyen szabályok nincsenek. Az EU átfogó szabályokkal készül a kriptoszektor szereplőinek felügyelete és engedélyezése érdekében.

A tájékoztató szerint a hatóságok azért késlekedtek, mert eddig nem jelentett fenyegetést a kriptoszektor a pénzügyi stabilitásra – ez most már azonban kritikus téma, az FSB teljes erővel dolgozik azon, hogy a következő hónapokban megoldás szülessen.

Bár az FSB-nek nincs lehetősége és joga effajta törvények meghozására, a tagjai elkötelezettek amellett, hogy saját országaikban érvényre juttassák a javaslatokat. Igyekeznek megoldást találni a pénzügyi piacok gyors digitalizációja által felvetett nehézségekre is, mivel a befektetők egyre gyakrabban a közösségi médiára és az okostelefonokra alapoznak.

Az ESMA szerint hatalmas problémát jelentenek a közösségi médiában pénzügyi tanácsokat, ajánlatokat, tőzsdei tippeket osztogató finfluencerek is, a trend pedig annyira elszabadult, hogy aktív felügyeletet követel. A jelenlegi berendezkedés a tájékoztató szerint már nem alkalmas a határokon átívelő és változó digitális piaci tevékenységekhez.

Azóta történt

Előzmények