Nagy veszélyt jelent a decentralizált pénzügyi piac

Miközben a globális hatósági szervezetek egyre nagyobb kockázatokat emlegetnek, amerikai és brit szabályozások közeledtéről hallani.

Az amerikai, európai és ázsiai tőzsdei hatóságokat tömörítő, globális IOSCO szerint a decentralizált pénzügyi piac újabb kockázatokat jelent a befektetők számára, többek között azért, mert úgy fejlődik, hogy lemásolja a hagyományos piacokat.

Az úgynevezett DeFi-platformok lehetővé teszik a kölcsönnyújtás és -adás, megtakarítás olyan formáját, amelyben digitális eszközöket, kriptopénzeket használnak az ügyfelek – eközben megkerülik a hagyományos intézményeket, bankokat, tőzsdéket, stb.

A támogatók szerint ezek a platformok új tömegek számára teszik elérhetővé a pénzügyi szolgáltatásokat, olyanoknak, akik nem érnének el bizonyos termékeket vagy kölcsönöket. Bár a befektetői érdeklődés hatalmas, a szolgáltatások alapvetően a hagyományos pénzügyi szolgáltatókat másolják, szabályozások nélkül, nagy kockázatokkal, problémás működéssel, nehéz átláthatósággal – állítja az IOSCO.


[+]

A decentralizált pénzügyi szereplőknek bár elvileg nincs irányító szervezete, de az IOSCO szerint a tőkebefektetők általában teljes mértékben irányítják ezeket a szereplőket, amelyek a centralizált platformokkal ráadásul érdekütközésben állnak. A DeFi-szektor novemberben 111 milliárd dollárt kezelt, most úgy 80 milliárdot (az árfolyamcsökkenések miatt). Szakértők szerint a piacon tombolnak a csalások, átverések és egyéb bűntevékenységek.

Amerikai és brit szabályozások jönnek

Miközben a DeFi-piac hasonlóan szabályozatlan, mint a teljes kriptoszektor, gyakorlatilag minden nagyhatalom és nagy hatósági szervezet a mielőbbi komoly szabályozások szükségességéről beszél már. A G20-akat képviselő FSB többször hangsúlyozta: a DeFi veszélyezteti a pénzügyi stabilitást.

Az amerikai jegybank vezetője, Jerome Powell pedig arról beszélt a napokban, hogy a kriptopiaci szereplők ugyanolyan tevékenységet végeznek, mint a hagyományos pénzpiaci felek, ezért ugyanazokat a szabályozásokat kell kiterjeszteni a kriptoszektorra is.

A brit jegybank pedig arról beszélt, hogy megkezdték Nagy-Britannia kriptoipari szabályozási keretrendszerének kidolgozását, mert a szektor gyors növekedése kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra.

Azóta történt

Előzmények