Ma vagy holnap érkezhet a Windows 8 Release Preview (frissítve: megjelent)

Egy véletlenül kikerült blogposztnak, valamint egy lelkes Twitter-bajnoknak köszönhetően lehet tudni, hogy a vártnál korábban, egészen pontosan ma vagy holnap érkezhet a Windows 8 végleges, kiadás előtti, utolsó publikus tesztverziója. Ha hihetünk Steven Sinofsky áprilisban tett bejelentésének, ez a változat fog a legközelebb állni a végleges termékhez. A frissen szerzett információk különösebb meglepetést nem okoznak, a Release Preview (korábbi terminológiával: RC) júniusi érkezéséről eddig is tudtunk, de talán senki sem számított arra, hogy akár már május utolsó, avagy június első napján megkaphatjuk azt. Az információk kavarodását két, teljesen ellentétes bejegyzés okozta – míg az egyik (ami egyben a hitelesebb is) a Microsoft Hardware Blogján látott napvilágot, addig a másik egy Twitter-bejegyzés egy olyan felhasználótól, aki ugyan nem Microsoft alkalmazott, de önmagát céghez közeli embernek tartja.

Ahogyan az a fentebbi sorokból is kiderül, a megjelenés időpontja körüli kálváriát az említett két írás dátummegjelölése okozza. A Microsoft neve alatt rövid ideig feltűnő, ám a Neowin szemfüles munkatársainak köszönhetően rögzítésre került blogposzt a mai napot nevezte meg a próbaváltozat megjelenésének, míg a Twitter-felhasználó a holnapit. Hogy melyik is lesz az igazi, az ma késő délutáni órákban, avagy a holnapi nap folyamán eldől.

Amit a harmadik tesztről eddig tudhatunk, az az, hogy a kínai verzió már közkézen van, valamint, hogy az új kiadás immáron 8400-as buildként lett megjelölve – ez a szám az operációs rendszer előző generációinál az RC, azaz Release Candidate (kiadásra jelölt) változatát azonosította , aminek tükrében valószínűsíthető, hogy Sinofsky nem csak a levegőbe beszélt a Japánban megtartott konferencián. Ha kicsit jobban beleássuk magunkat a Windows 8-ról szóló hírek tengerébe, a próbaváltozat vártnál korábban történő megjelenése valahol várható is volt, hiszen a vállalat egy nemrég tett bejelentése alapján a kész produktum is hamarabb érkezik a boltok polcaira.

A végleges változat négy fő kiadásban lesz kapható: A PC-s (x86/64) platformon futó rendszer hivatalos neve Windows 8 lesz, két fő kiadással: az otthoni felhasználóknak szóló Windows 8-cal, valamint a kisvállalati vagy profi otthoni ügyfeleket megcélzó Windows 8 Pro-val. Ezek mellett e platformra készül még egy Enterprise csomag is a mennyiségi licencet vásárló nagyvállalati ügyfeleknek. Az ARM-architektúrára szánt és önálló termékként nem megvásárolható – csak számítógépeken, tableteken előtelepítve megjelenő – változat neve Windows RT lesz.

A Release Preview-val két szoftvercsomag is érkezik, név szerint a Windows 8 Driver Kit, valamint a Visual Studio 2012 Professional. Az alábbi linkek egyelőre még nem élnek, ám ha hihetünk a két forrásnak, belátható időn belül már tartalom is lesz betűk halmaza mögött.

Idő közben mindhárom megoldás megjelent, a kívánt csomagok az alábbi – immáron élő – linkekről tölthetőek:

Azóta történt

Előzmények