Magához tért a Google

Csak átmeneti gyengélkedés volt a Google életében a tavalyi negyedik negyedév, amikor az internetvállalat – tőzsdei pályafutása során először – gyengébben teljesített az elemzői várakozásoknál – legalábbis ezt mutatják az első negyedév tegnap közzétett számai. Az év első három hónapjában a nettó nyereség 592 millió dollárra, részvényenként 1,95 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 369,2 millióról, miközben a forgalom közel a duplájára, 2,25 milliárd dollárra emelkedett.

Az internetvállalat árbevételének gyakorlatilag egésze reklámokból folyik be. A partneroldalakkal megosztott 723 millió dolláron felül a cég a saját oldalain 1,5 milliárd dollár forgalmat ért el – ez utóbbi 97 százalékkal több az egy évvel ezelőtti értéknél. A Wall Street mind az árbevételt, mind pedig a profitot alábecsülte, nem véletlen, hogy a Google-papírok árfolyama közel nyolc százalékkal lódult meg a jelentés közzétételét követően.

Eric Schimdt elnök-vezérigazgató felettébb elégedett volt a negyedéves számokkal, főként mivel – mint fogalmazott – „számításaink szerint minden kulcspiacunkon növeljük a részesedésünket”. A comScore Media Metrix piackutató adatai szerint a vállalat jelenleg az amerikai keresőpiac 42,7 százalékát birtokolja (egy éve még 36,4 százalékon állt), miközben mind a Yahoo, mind pedig a Microsoft veszített részesedéséből. A Google rapid növekedését jól illusztrálja, hogy az elmúlt negyedévben 1100 új alkalmazottat vett fel – azaz naponta átlagosan egy tucatot –, és ezzel 6800 főre növelte dolgozóinak létszámát.

Szorongatják az eBayt

Közel 5 százalékkal csökkent az eBay Inc. részvényárfolyama, miután a legnagyobb online aukciós portált üzemeltető kaliforniai cég bejelentette: nettó nyeresége az első negyedévben a 35 százalékos árbevétel-növekedés ellenére az egy évvel korábbihoz képest 3,1 százalékkal, 248,3 millió dollárra csökkent – írja a Napi Gazdaság. Az árbevétel közel egynegyedét az online pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó PayPal szállította, amely ügyfelei számát 9 millióval, 105 millióra, forgalmát pedig 44 százalékkal, 335 millió dollárra növelte. Megközelíti a 100 milliót a tavaly vásárolt Skype internetes telefoncég felhasználóinak száma is, a divízió forgalma 42 százalékkal, 35,2 millió dollárra emelkedett. A profitcsökkenésért nem kis részben az online aukciós piacon élesedő verseny okolható: közvetítő szolgáltatással már az Amazon és Google is jelentkezett, és (kiber)teret követel magának több dél-koreai cég is. A verseny élesedését az eBay részvényárfolyama is tükrözi: a kurzus öt év szárnyalás után tavaly 26, az idén eddig már több mint 10 százalékot esett.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem okozott csalódást a Yahoo

    A cég oldalait világszerte több mint félmilliárdan látogatják. Jól sikerült az első negyedév.

  • Elindult a Google Calendar

    Lassan hozzá kell szoknunk, hogy személyes adatainkat nem az otthoni PC-n, hanem egy internetes nagyvállalat szerverein tároljuk.

  • Tőzsdeoldalt indít a Google

    A most induló Google Finance-szel szemben a rivális Yahoo! piacvezető oldalának több mint tízéves előnye van.

  • Felturbózza keresőjét a Microsoft

    Ha nem is fél éven belül, de a szoftvervállalat örömmel beérné az internetes keresők piacán ma még nagy előnnyel vezető Google-t.