A Magyar Telekom lezárta a bolgár leányvállalat eladását

A Magyar Telekom január 28-án lezárta azt a tranzakciót, amellyel eladta az Orbitelt, Bulgária egyik alternatív vezetékes távközlési és internetszolgáltatóját. A magyar vállalat tavaly novemberben írt alá szerződést a Spectrum Net AD-vel a 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat értékesítéséről. A tranzakció pénzügyi zárására a hatósági jóváhagyások megszerzése után került sor.

Az Orbitel 2006. évi megvásárlását követően a cég a Magyar Telekom leányvállalataként országos gerinchálózatot épített ki, amelyet 2008 tavaszán helyezett üzembe. A bolgár ADSL-nagykereskedelmi piac megnyitását követően a saját gerinchálózatra épített ADSL-értékesítés került a stratégia fókuszába. A Magyar Telekom jelentősen javította a cég működési hatékonyságát is. A nehéz működési feltételek és a komoly piackorlátozó intézkedések dacára a cég 2008-tól pozitív eredményt mutathat fel, ugyanakkor a vállalat stratégiai súlya átértékelődött a piaci kilátások változása miatt – áll a Magyar Telekom közleményében.

Az Orbitel eladásával a magyar társaság kivonult a bolgár alternatív kiskereskedelmi távközlési piacról, az Orbitel gerinchálózatát pedig meglevő bolgár leányvállalata, a Novatel Bulgaria birtokába adta, nagykereskedelmi tevékenység céljaira.

Azóta történt

Előzmények