Miért csökkentett a Telekom tegnap feltöltési sebességet?

Tegnap a hup.hu-n jelent meg egy bejegyzés, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Telekom két internetes csomagjában, a leggyorsabb szolgáltatást kínáló Netmánia XL-ben, illetve Netmánia XXL-ben a napokban a feltöltési sebességet az ötödére vette vissza: az elsőnél 25 megbitről 5-re, a másodiknál 50-ről 10-re (a letöltési sebességek változatlanok maradtak).

Mivel a gazdasági válság és a szolgáltatókat egyre keményebben érintő állami terhelések növekedése ellenére a magyar piacon szerencsés módon nem álltak le a fejlesztések, sőt, a Telekom számottevő versenytársainál látható módon a bővítés a cél, ez a lépés mindenképp meglepő – már csak azért is, mert a kapitalista közegben visszafelé lépni sohasem szerencsés, illetve súlyos indokok magyarázhatják csak meg.

Épp ezért kerestem meg a vállalatot, hogy magyarázatot kapjak, indoklást. Habár újságíróként már meglehetős páncélom van a pr-válaszokra, ez a mostani még engem is meglepett és elgondolkodtatott.

A kérdésem rövid és egyszerű volt:

Egyetlen rövid kérdésem lenne: a Netmánia XL és XXL internetes csomagoknál miért csökkentették ötödére a feltöltési sebességet?

Erre egy olyan levelet kaptam, amit, bevallom, elsőre nem tudtam értelmezni, még ha érteni is véltem bizonyos részeit:

A Telekom július 28-ától lényegesen áttekinthetőbb, technológiafüggetlen otthoni internetportfoliót vezet be. Az ÁSZF-szintű, műszaki rendszereket, beállítási változtatásokat nem érintő egységesítéssel a vállalat továbbra is vállalja, hogy ügyfeleinek a portfóliójában az adott hozzáférési ponton elérhető legjobb technológiát nyújtja függetlenül attól, hogy az ügyfelek az ország mely részén, milyen hálózaton keresztül használják az internetet. A Telekom – ÁSZF-szabályozásában is – biztosítja, hogy a vezetékes internetszolgáltatására előfizetők megkapják az internetcsomagjuk által garantált le- és feltöltési sebességet, megbízható, szakadásmentes kapcsolattal.

Habár kapiskáltam, hogy miről van szó, de felvilágosításért újra a Telekom pr-részlegéhez fordultam. De mielőtt ezeket az információkat ismertetném, „szabad felhasználásra” közzéteszem a Telekom ÁSZF-ének július 28. előtt, illetve július 28. után érvényes vonatkozó részét.

Telekom
A régi...

Telekom
... és az új, egyszerűsített vállalások az ÁSZF-ben

A kulcsszó az, mint a szóvivő is elmondta, hogy egységesítés történt. Méghozzá főképp adminisztrációs vonatkozásban. Hogy nagyon egyszerűen fogalmazzak: a korábbi sokféle, például a technológia alapján meghatározott csomagok megszűntek, a Telekom az egész ország területén egységes kínálatot ad (mind a meghirdetett, mind a garantált sebességet illetően), megszűnt pl. a kábeles és az optikai megkülönböztetés. A mindennapokban ez azt jelenti – ez a kereskedelmi húzás –, hogy a cég nem a maximális, hanem a minimális ajánlatokat mutatja, vagyis azt, amit mindenütt képes biztosítani (és az új előfizetőknek, ez lényeges!).

A másik fontos momentum, hogy a szóvivő szerint a műszaki rendszerbe egyáltalán nem nyúltak bele, vagyis – elvileg – aki korábban 50 megás feltöltésre kötött szerződést és a helyi infrastruktúra állapota ezt lehetővé is teszi, az továbbra is megkapja ezt az értéket. Ám – és ez furcsa csavar – az új ÁSZF értelmében a Telekom az új előfizetőknél már csak a csökkentett feltöltési sebességet köteles biztosítani. A másik oldal viszont az, hogy ha nem a legfelső két kategóriát nézzük, hanem a kisebb csomagokat, mely egyébként az előfizetői bázis döntő többségét teszi ki, ott a szolgáltató háromszorosára, illetve duplájára emelte a feltöltési sebességet (igaz, ez még mindig szerény maradt).

De summa summarum: a cég azzal is indokolja a változtatást, hogy a felelőtlen és betarthatatlan ígérgetési versenybe nem kívánnak beszállni, inkább azt mondják előfizetőiknek, amit mindenképp és minden körülmények között stabilan tudnak biztosítani. Ám a másik oldalról nézve ez a hozzáállás némileg opportunista: fejlesztés helyett kommunikáció.

Azóta történt

Előzmények