Csökkent a Magyar Telekom árbevétele és nyeresége

Az idei második negyedévben sem tudta hozni az egy évvel korábbi teljesítményét a Magyar Telekom. A távközlési és újabban energiaszolgáltató vállalat első féléves összesített árbevétele éves összehasonlításban 7,1 százalékkal, 297,8 milliárd forintra, az EBITDA pedig 8,8 százalékkal, 119,5 milliárd forintra csökkent. A bevételcsökkenést azzal magyarázzák, hogy mindhárom országban, ahol a cég jelen van, apadtak a vezetékes hangforgalomból és mobilforgalomból befolyó bevételek, Magyarországon pedig mérséklődött az adatforgalmi bevétel is. Ezeket részben ellensúlyozta a magyarországi mobilinternet- és tévészolgáltatásokból származó bevételek növekedése, a forint erősödése miatt azonban a nemzetközi leányvállalatok bevételei forintban számolva kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez (2009 azonos időszakához képest 2010 első félévében a macedón dénár és az euró egyaránt 6,4%-ot gyengült a forinthoz képest).

Az EBITDA-ráta az első félévben 40,1 százalék volt. A rendkívüli tételek, azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek (1,4 milliárd forint), valamint a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások (1,5 milliárf forint) nélkül számolva az EBITDA 9,9 százalékkal csökkent, az EBITDA-ráta pedig 41,1 százalék volt az egy évvel korábbi 42,3 százalék után. A nettó eredmény 27,5 százalékkal, 32,4 milliárd forintra zuhant.

A Magyar Telekom lakossági üzletágában az árbevétel az első félévben 2,9 százalékkal, 78,2 milliárd forintra csökkent. E divízión belül egyedül a tévészolgáltatás tudott javítani: itt a forgalom 12,8 százalékkal nőtt. A vállalat széles sávú internetes ügyfeleinek száma 625 ezer volt. A vállalati részleg forgalma 4,7 százalékkal, 39,7 milliárd forintra mérséklődött. A montenegrói és a macedón leányvállalat is alacsonyabb számokat jelentett, mint egy éve, és visszaesett a mobil- és vezetékes hálózat működéséért, fejlesztéséért, valamint az informatikai üzemeltetésért felelős technológiai üzletág forgalma is, mégpedig 22,3 százalékkal, 2,1 milliárd forintra.

A Magyar Telekom az idei első félévben beruházásokra 36,2 milliárd forintot fordított, 13 milliárd forinttal kevesebbet, mint egy éve. A CAPEX teljes összegéből a lakossági üzletágra 9,4 milliárd forint, a vállalati részlegre 1,6 milliárd forint, a csoportközpontra 1 milliárd forint, a technológia divízióra pedig 17 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 5,1 milliárd forintot, Montenegróban 1,3 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. A vállalat nettó adósságállománya a 2009. június végi 311,9 milliárd forintról 297,1 milliárd forintra csökkent, az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow pedig 89 milliárd forintról 92,4 milliárd forintra nőtt.

A cég által kiadott közleményben Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató felhívja a figyelmet arra, hogy az új kormány állami intézményeket érintő megtakarítási terve, mely a közszférában 20 milliárdos spórolást irányoz elő, érinteni fogja a távközlési és informatikai szolgáltatásokat is. „A kormány által kért árengedmények következtében az idei évben egy esetleges 5-7 milliárd forintos nagyságrendű negatív hatásra számítunk az árbevételünk és az EBITDA-nk tekintetében is. Jelenleg úgy kalkulálunk, hogy a bevétel 6-8%-kal, míg a rendkívüli tételek nélkül számított EBITDA 7-9%-kal mérséklődik 2010-ben” – figyelmeztet a cégvezető. A Magyar Telekom e hatást kompenzálandó az eredetileg tervezett 5 százalék helyett 10 százalékkal csökkenti az éves beruházási büdzséjét 2009-hez képest. Tavaly a vállalat árbevétele 644 milliárd forint, EBITDA-ja 262,8 milliárd forint, a CAPEX pedig 101,9 milliárd forint volt.

Azóta történt

Előzmények