Magyarországra költözik a Crytek?

„Akkor elmegyünk innen. Budapest gyönyörű város, minden további nélkül tudnánk ott élni. Már úgyis van ott egy irodánk” – mondta Avni Yerli, a legnagyobb és egyben legismertebb német játékfejlesztő cég, a Crytek alapítója és ügyvezető igazgatója a Welt Online azon kérdésére válaszolva, hogy mit lépnek akkor, ha az erőszakos videojátékok fejlesztését is megtiltják Németországban. A nagy sikerű Far Cry című játékot elkészítő, frankfurti székhelyű társaság török származású vezetőivel a holnap startoló lipcsei Games Convention előtt készített interjút a lap.

Amint arról az IT.news híreiben is lehetett olvasni, Németországban eddig is szigorúan szabályozták az erőszakos videojátékok forgalmazását. A programokat az Ifjúságot Veszélyeztető Alkotások Szövetségi Ellenőrző Hivatala (BPjM) indexre teheti, ha úgy ítéli meg, hogy azok rossz hatással lehetnek a fiatalkorúakra. Ilyen sorsra jutnak az „erőszakot magasztaló” játékok, melyeket – írja a Wikipedia vonatkozó szócikke – nemcsak eladni nem lehet 18 évnél fiatalabbaknak, de a fiatalkorúaknak szóló médiában sem mutathatók be, nem reklámozhatók és nem kerülhetnek a boltok polcaira sem. A fejlesztők ezért a német piac számára gyakran külön változatot készítenek játékaikból.


Jelenet a Crysisból (Forrás: Hardwired)

A tavalyi emsdetteni iskolai mészárlást követően a politikusok további szigorítások bevezetését határozták el. Májusban a tartományok belügyminisztereinek konferenciája egyhangúlag elfogadta az erőszakos játékok gyártásának és terjesztésének tilalmáról szóló javaslatot. A családi ügyek szövetségi minisztériuma viszont egy kevésbé drasztikus módosítást javasol: e szerint nemcsak az erőszakot magasztaló, de a „jellemzően erőszakos” játékokat is indexre tehetné a BPjM, de ezek fejlesztését nem tiltanák.

A Cryteknek megvan a vészforgatókönyve arra az esetre, ha a belügyminiszteri javaslat emelkedne törvényerőre. Yerli szerint nem is kérdés, hogy elköltöznének Németországból. Persze Magyarország mellett más opciók is léteznek. Mint testvére, Faruk Yerli mondja: rendszeresen próbálják elcsábítani őket különféle országokba, főként Anglia, Skócia, Ausztria és Szingapúr gazdasági minisztériuma aktív a lobbizásban.

Nem véletlenül. A videojáték-biznisz erős növekedés előtt áll. A PWC jóslata szerint a tavaly 31,6 milliárd dolláros iparág 2011-re 48,9 milliárdosra nő. Ha a Crytek elköltözik, Németország világszínvonalú játékfejlesztő stúdió nélkül maradna. A cég lövöldözős játéka, a Far Cry 2,5 millió példányban kelt el, darabonként 45 eurós áron. (Németországban ez is módosított változatban jelent meg.) A cég a héten a lipcsei Games Conventionön új játékát, a rendkívül látványos Crysist mutatja be. A budapesti stúdió idén májusban jött létre, és – a cég honlapja szerint – jelenleg 21 főt foglalkoztat.

Azóta történt

Előzmények