Már nem olyan zöldek az elektromos autók

A vásárlók még nagyobb elektromos SUV-kat és pickupokat akarnak, az ACEEE szerint már nem az elektromos autók a legzöldebb járművek.

Sokan nehezményezik az elektromos autós trendeket, részben azért, mert mind egyre nagyobb, így aztán még nagyobb akkumulátorokat cipel. Az egyik friss jelentés igazolja ezeket a kritikákat: az elektromos autók már nem olyan környezetbarát járművek, mint szeretnénk.

Az American Council for an Energy-Efficient Economy úgynevezett GreenerCars toplistáján a „legzöldebb” 12 autóból mindössze 4 olyan van, amely teljesen elektromos.

A toplistán így alapvetően a plug-in hibridek vagy a benzines hibridek dominálnak, a top 5-be az elektromos verziókból kizárólag a Mini Cooper SE átalakítható kiadása és a Nissan Leaf fértek be. Tavaly még a top 5-ben mind elektromos autó volt, a top 12-ből pedig 7.

Bár ez egy amerikai toplista, a helyzet más régiókban is hasonló, a gyártók nagyobbra cserélik az ajánlataikat, a vevők nagy SUV-kat akarnak, az elektromos autózás így pedig már nem a környezetvédelmi törekvésekről szól.


[+]

Az ACEEE tapasztalt elemzői szerint miközben az autógyártók a teljesen elektromos járművek felé fordulnak, kivonják a forgalomból a hatékony, kompakt és igazán zöld modelleket. Bár a hatalmas elektromos autók még mindig zöldebbek, mint ugyanazok a modellek benzines motorral, de így is magasabb fogyasztói költségekhez és nagyobb emissziókhoz vezetnek ezek a trendek.

Mivel a média és a közösségi platformok a Tesla Cybertrucktól, a Rivian R1T-től és a hatalmas, elektromos SUV modellektől zengenek, ezért a gyártók is ilyen irányokba fejlesztenek, mert úgy látják, hogy erre van piaci igény. Mivel mostanra minden fontosabb autógyártó elkötelezte magát az elektromos hajtásra történő váltásra (úgy 2030-ig, átlagban – még a sokáig tiltakozó Toyota is), a trend sajnos tovább erősödhet – mondják a szakemberek, akik szerint a még nagyobb és még erősebb elektromos autókkal tévútra tért az ágazat, ami a környezetvédelmet illeti.

A toplista egyébként az alábbiak szerint alakult:

  1. Toyota Prius Prime plug-in hibrid
  2. Hyundai Ioniq plug-in hibrid
  3. Mini Cooper SE Hardtop 2 Door elektromos autó
  4. Nissan Leaf elektromos autó
  5. Kia Niro plug-in hibrid
  6. Hyundai Elantra Hybrid Blue benzines hibrid
  7. Mazda Mx-30 elektromos autó
  8. Toyota Corolla Hybrid benzines hibrid
  9. Honda Insight benzines hibrid
  10. Toyota Camry Hybrid LE benzines hibrid
  11. Tesla Motors Model Y RWD elektromos autó
  12. Hyundai Sonata Hybrid Blue benzines hibrid

Azóta történt

Előzmények