Blockchainre kötnék az elektromos autók ritkaföldfém-igényét

Az EU finanszírozza a blockchainre épülő hitelesítési sémát, amely az autógyártók növekvő igényeit kiszolgáló ritkaföldfémekhez kapcsolódik.

Nagyjából három év múlva lehet kész a CsyARES a REIA és a Circularise tájékoztatása szerint: a rendszer globális szabványokat állít majd fel, és bizalmat ad a fogyasztóknak, akik fenntartható termékeket keresnek. Ezen öt partner dolgozik.

Egy olyan EU által finanszírozott hitelesítési sémáról van szó, amely azt bizonyítaná, hogy az elektromos autók gyártásához felhasznál ritkaföldfémet nem kapcsolódnak mérgező szennyezéshez. Az nem derült ki, hogy mennyi összeget fordítanak a projektre, amely része Európa függetlenebbé válási törekvéseinek.

A rendszer állítólag blockchain tokenekkel, digitális útlevelekkel követné a ritkaföldfémeket, a bányászattól egészen a késztermékig.

Érdekesség, hogy az auditálással foglalkozó cégek most is adnak ki effajta tanúsítványokat, de a folyamat kézi, nem megbízható, sokszor az eBayen bukkannak fel a tanúsítványok. A blockchaintől sokkal többet remélnek, főleg annak fényében, hogy Kínától az USA és az EU is függetlenedne a ritkaföldfémek kapcsán. Az EU számára ez a jelentések szerint top prioritás.

Azt nem tudni, hogy Kína használná-e a rendszert, de állítólag számos beszállító és autógyártó már elkötelezte magát mellette – neveket a megállapodások miatt nem említenek.

Azóta történt

Előzmények