Megabírságra számíthat a fájlcserélő egyetemista

Joel Tenenbaum
Joel Tenenbaum

Várhatóan még ma ítéletet hirdetnek abban a perben, melyet a lemezkiadók 30 zeneszám letöltése és megosztása miatt indítottak egy amerikai egyetemista ellen. Akárcsak a hírhedtté vált, közel kétmillió dolláros kártérítés kiszabásával zárult Thomas-Rasset-ügyben, ebben az eljárásban is nagy összegű büntetésre van kilátás, mivel a vádlott, a 25 éves Joel Tenenbaum tegnap beismerte, hogy elkövette mindazt, amivel vádolják.

Az elmarasztaló ítélet ezért már biztos, egyedül a bírság összege nem az. Az esküdtszéknek most azt kell eldöntenie, hogy Tenenbaum szándékosan követte-e el a szerzőijog-sértést, vagy sem. Ha kimondják a szándékosságot, a kiadóknak megítélhető kártérítés összege dalonként 150 000 dollár is lehet, ha nem, a jogtulajdonosoknak be kell érnie 750 és 30 000 dollár közötti számonkénti jóvátétellel.

A tegnapi tárgyalásról szóló beszámolók szerint a fiatalember az ügyész kérdéseire válaszolva beismerte, hogy 1999 és a 2004 között több mint 800 dalt töltött le és osztott meg a KaZaA, a LimeWire és más fájlcserélő programok használatával. Azt is bevallotta, hogy korábbi tanúvallomásai során hazudott, amikor azt állította, hogy nem ő, hanem családtagjai vagy ismerősei tölthették le a zenéket. „Én használtam a számítógépet. Én töltöttem fel és le a dalokat” – mondta most.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége: a RIAA tavaly decemberben jelentette be, hogy a jövőben nem fogja bíróság elé citálni az illegális fájlcserén kapott felhasználókat, inkább az internetszolgáltatókkal működik együtt, és egyszerűen lekapcsoltatja a notórius kalózkodók hozzáférését. A folyamatban lévő eljárásokat azonban – ilyen Tenenbaumé is – végig fogják vinni.

A kiadók 2003 óta nagyjából 35 000 magánfelhasználó ellen indítottak pereket, melyek az esetek java részében peren kívüli megegyezéssel zárultak. A bírósági eljárástól megszeppent internetezők átlagosan 3500 dollár kártérítés kifizetését vállalták, de – írta korábban a Wall Street Journal – ez az összeg nem fedezte a RIAA jogi kiadásait sem, ezért a jogtulajdonosoknak semmi sem jutott belőle.

Azóta történt

Előzmények