A bíróság újra elmarasztalta a Rapidshare-t

A zenekereskedelemmel foglalkozó német szövetség, a GEMA pert nyert a fájlmegosztást kínáló RapidShare-rel szemben, s a hamburgi területi bíróság elrendelte, hogy az oldal üzemeltetőinek előzetes tartalomszűrőt kell használniuk, ha el akarják kerülni a szerzőijog-sértési pereket.

A világszerte több mint 60 ezer szerzőt képviselő GEMA már egy éve elindította a pert, miután egy másik bíróság 2008 januárjában Düsseldorfban kimondta, hogy a Rapidshare felelős a felhasználói által feltöltött tartalomért. E döntés következtében az üzemeltetők beépítettek egy szűrőt, s hat főállású alkalmazott foglalkozott a szerzői joggal kapcsolatos panaszokkal. A jogvédett tartalmakat letörölték, de megtartották digitális lenyomatukat, hogy megakadályozzák ismételt feltöltésüket. Ám ez az eljárás a GEMA szakembereinek nem felelt meg, mivel a törölt fájlokban történt legkisebb változtatás elegendő volt ahhoz, hogy megkerüljék a korlátozást, a módosított fájlokat gond nélkül újra fel lehetett tölteni. 2008 októberében ezt egy újabb bírósági határozat is elismerte, s kimondták, hogy hatékonyabb tartalomszűrésre lenne szükség.

A mostani ítéletben egyrészt kötelezték a Rapidshare-t arra, hogy ötezer olyan dalt távolítson el az oldalról (ezek értékét a GEMA a határozatra hivatkozva 24 millió euróra becsüli közleményében), amelyek jogai a GEMÁ-t illetik – igaz a szervezet által kért kártérítést nem ítélték meg –, másrészt újra felszólították őket, hogy megelőző szűréssel biztosítsák, hogy a szerzők jogait ne sértsék meg.

Azóta történt

Előzmények