Megegyezett a Sun és a Microsoft

Aligha véletlen, hogy évekig tartó torzsalkodás után a világ vezető szoftvercége, az amerikai Microsoft épp most kötött peren kívüli egyezséget a Sun Microsystemsszel, amelynek értelmében az utóbbi kellő információt kap ahhoz, hogy szerverei és Java szoftvere jobban együtt tudjanak működni a Windowst használó gépekkel. Az Európai Unió brüsszeli bizottsága a minap rekordnagyságú, 497 millió eurós bírságot rótt ki a Microsoftra piaci hatalommal való visszaélés miatt, s elrendelte, hogy a társaság ossza meg a riválisokkal az ilyen együttműködést lehetővé tevő információkat. A Microsoft elleni fellépésben a Sun volt a bizottság fő támogatója, így a mostani egyezség gyengítheti Brüsszel pozícióját, és muníciót adhat a Microsoftnak a fellebbezés során. A bizottságnál mindenesetre úgy nyilatkoztak, hogy a fejlemény nem érinti az uniós eljárást.

A két vállalat közti háború még 1995-re nyúlik vissza, amikor a Microsoft licencbe vette a Javát, de kisvártatva ennek egy, a Windowshoz igazított verzióját hozta forgalomba. A Sun által 1997-ben indított per 2001-ben bíróságon kívüli megegyezéssel zárult, de két évvel ezelőtt a Sun újabb pert kezdeményezett, amiért Microsoft visszatartja a Windows és a szerverszoftverek együttműködéséhez szükséges információkat. A mostani egyezség ezt zárja le. A megállapodás értelmében a Microsoft 700 millió dollárt fizet a Sunnak a per ejtéséért, további 900 milliót a szabadalmi jogokkal kapcsolatosan, s még 350 milliót jogdíjként annak az új szerződésnek a részeként, amely szerint a vállalatok kölcsönösen használják egymás technológiáját. Elemzők úgy látják, a két társaságot a komplex informatikai rendszereket kínáló – a szerverek piacán világelső – IBM nyomulása és az ingyenes Linux operációs rendszer terjedése is motiválta, hiszen termékeik jobb kompatibilitásával javulhat a felhasználói megítélés és ezáltal az értékesítés is.

A megállapodás hírére a Sun árfolyama 20 százalékkal emelkedett, holott a vállalat nincs fényes helyzetben. A hét végén jelentette be, hogy a gyengülő eladások miatt elbocsát 3300 embert – ez az összes alkalmazott 9 százaléka –, továbbá hogy a márciussal zárult negyedévre előreláthatólag részvényenként 6-8 cent veszteséget fog jelenteni, szemben a Wall Street által várt mínusz 3 centtel.

Azóta történt

Előzmények