Európa döntött a Microsoft ügyében

Az Európai Bizottság ma közzétette a Microsoft-ügyben hozott döntését. A Mario Monti vezette versenyügyi bizottság – öt évig tartó vizsgálódás után – megállapította, hogy az amerikai szoftvervállalat megsértette az uniós versenyügyi törvényeket a szerver operációs rendszerek és médialejátszó alkalmazások piacán meglévő domináns helyzetének kihasználásával, és rekordösszegű, 497 millió eurós bírságot szabott ki a cégre.

Tekintettel arra, hogy a jogsértő helyzet továbbra is fennáll, a bizottság arra kötelezte a Microsoftot, hogy 120 napon belül hozza nyilvánosságra azokat a technikai dokumentumokat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését. A nyilvánosságra hozatali rendelkezés nem vonatkozik a Windows forráskódjára – olvasható a bizottság közleményében.


Monti kezében a Microsoft sorsa

A Microsoftnak továbbá 90 napon belül a PC-gyártók rendelkezésére kell bocsátania egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player alkalmazást. Ez lehetőséget ad a gyártók és a felhasználók számára, hogy maguk dönthessenek arról, mely vállalat médialejátszó szoftverét telepítik a számítógépre. A bizottság egyben arra figyelmezteti a Microsoftot, hogy tartózkodjon attól, hogy bármilyen formában is csökkentse a WMP nélkül forgalmazott rendszer értékét.

Mario Monti a döntés bejelentése kapcsán kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy a domináns piaci pozíciót élvező vállalatoknak különösképpen ügyelnie kell arra, hogy üzleti magatartásuk ne álljon az érdemi verseny útjába. "A mai döntés helyreállítja a tisztességes verseny feltételeit az érintett piacokon, és egyértelmű irányt mutat egy erős dominanciával rendelkező vállalat számára" – fogalmazott.

A bizottsági döntés megfellebbezhető a luxemburgi elsőfokú európai bíróságon. A Microsoft még a döntés nyilvánosságra hozatala előtt jelezte, hogy fellebbezést fog benyújtani. Hírünk megjelenésekor kezdődött az a sajtótájékoztató, melyen a szoftvervállalatnak az európai döntéssel kapcsolatos álláspontját ismerteti.

Azóta történt

Előzmények