Sun-szerverek az USA hadihajóin

Az Egyesült Államok haditengerészete a Sun Java System Application Server Standard Edition 7 rendszerét választotta minden Global Command and Control – Maritime (GCCS-M) rendszer futtatására a 2005-ben kezdődő pénzügyi évben. A tervek szerint a négyéves telepítési időszakban végül több mint 200 hadihajót szerelnek fel ezzel a szerverrel. Az alapokat a Solaris 9 operációs rendszer, valamint UltraSPARC processzorra épülő gépek jelentik.

Az már ismertté vált, hogy még az idén elkészül az új UltraSPARC IV+ processzor, melyet 90 nanométeres csíkszélességgel fognak majd gyártani. A tervek szerint ez továbbra is két processzormagot fog tartalmazni, azonban már 4 Mbyte másodszintű- és 32 Mbyte külső L3 cache is segíti a teljesítmény növelését. Az órajel 1,5-1,95 GHz-es lesz.

A Java System Application Server Standard Edition 7 tulajdonképpen egy nagyteljesítményű J2EE platform nagyvállalati alkalmazásokhoz és webszolgáltatásokhoz. Fő erénye, hogy egyszerű kezelhetőséget biztosít több alkalmazásszerverhez, egyetlen központi szerverről történő elérés révén, valamint nyílt szabványokon nyugvó, kedvező árú, együttműködő szoftverek teljes portfólióját kínálja.

A Solaris operációs rendszer többprocesszoros, 64 bites számítástechnikai környezetekhez készült, mely a Sun-rendszerek alapját képezik. Konzisztens számítástechnikai környezetet biztosít a munkacsoport szerverektől egészen a nagy teljesítményű, fürtözött, száznál több processzort tatalmazó berendezésekig.

A Sun korábban az Egyesült Államok haditengerészetével közösen fejlesztette ki a Sun Ray ultravékony kliens architektúrán és Solaris operációs rendszeren alapuló "Sun Reference Solution for Secure Network Access Platformot". A megoldás segítségével 10 különálló, különböző alkalmazásokat futtató asztali klienst egyesített a haditengerészet, az informatikai központ pedig egyetlen Sun Ray kliensről több mint 600 munkaállomás irányítására vált alkalmassá.

Azóta történt

Előzmények