Megjelent a Firefox 4 androidos kiadása

Tegnap megjelent az Android és Maemo operációs rendszert futtató készülékekre fejlesztett Firefox 4 böngésző végleges kiadása. A mobilos browser új verziójának egyik újdonsága a beállítások – köztük a könyvjelzők, az elmentett jelszavak, a böngészési előzmények és a megnyitott lapok – szinkronizálásának lehetősége: ezzel az asztali szoftver állapota egyszerűen reprodukálható a hordozható eszközökön (és viszont).

A mobiltelefonokra készített változat ugyanarra a technológiára épül, mint a nemrég megjelent asztali, de több, a platform lehetőségeit figyelembe vevő funkciót is tartalmaz. Ilyen például a csak használatkor felbukkanó, majd eltűnő – és ezzel weboldalak számára a képernyőn területet felszabadító – vezérlő eszköztár, az egyetlen gombnyomással működő könyvjelzőzés, az offline olvasást segítő PDF-mentés, valamint a webes megosztás. Kiegészítők is használhatók ehhez a kiadáshoz, ezekből jelenleg körülbelül 150 érhető el.

A mobilos Firefox 4 a Mozilla mérései szerint akár háromszor jobb teljesítményt nyújt, mint az Androidon elérhető alapértelmezett böngésző, ami az új JavaScript-motornak köszönhető.

A Mozilla egyébként a szinkronizálást tovább szeretné fejleszteni, a cég távlati célja annak megoldása, hogy a felhasználók minden eszközön a saját, testre szabott Firefoxukat láthassák viszont, azonnal – ehhez a jelenleg használt szinkronizálás kevés. „Amint kezünkbe veszünk egy eszközt, azt szeretnénk, hogy már be is legyen jelentkezve az adott oldalra, vagy ha vásárolni akarunk valamit, már ismerje a bankkártyaadatainkat, de közben legyen biztonságos is” – mondta nemrég Jay Sullivan, a vállalat termékekért felelős alelnöke.

Az androidos Firefox 4 letölthető az Android Marketből, a maemós verzió pedig a Mozilla weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények