Letölthető a Firefox 5 előzetese

Úgy tűnik, a Mozillánál tényleg fel akarják gyorsítani a fejlesztési folyamatot: a komoly késedelmet szenvedő (és egyben letöltési rekordot felállító) Firefox 4 megjelenése után néhány nappal már megjelent egy, az 5-ös előzetesét bemutató írás a conceivablytech.com-on.

Ahogy az már korábban ismertté vált, a Mozilla idén még három fő verziót szándékozik kiadni, az 5-öst, a 6-ost és a 7-est, vagyis szeretnének beállni a negyedéves nagy frissítési ciklusra. A híradás szerint az 5-ös legfontosabb újításait április 13-án fogadják majd el, hogy az új stabil változat az előre kitűzött időpontban, június 29-én megjelenhessen.

Az ismertető szerint ebben a verzióban főként a felhasználói felületet szabják át, illetve néhány szolgáltatást, funkciót javítanak, bővítenek.

  • desktop apps: ez a funkció gyakorlatilag pontosan ugyanaz, mint az Internet Explorerben meglehetősen kedvezően fogadott „Pinning Sites”, vagyis egy olyan szolgáltatás, mellyel a gyakran használt weboldalakat – közösségi oldalak, levelezők stb. – ikonszerűen ki lehet emelni, s mintegy alkalmazásként lehet elhelyezni az asztalon

     

    firefox

  • a kezdőlap ikonja eltűnik, pontosabban füllé alakítják át
  • első használatkor a böngésző fel fogja ajánlani a szinkronizálást, a Sync lehetőségét
  • a használható keresőmotorokat különféle színekkel fogják elkülöníteni
  • átalakított Account Manager: a tárolt jelszavak és azonosítók könnyebb kezelése, például az egér jobb gombjával előhívható helyi menü segítségével

     

    firefox

  • a megosztás megkönnyítése: a címsorban elhelyezett ikon segítségével egy kattintással megoszthatunk tartalmakat

Az egyéb, talán csak a későbbi változatokban megjelenő újítások: a kiegészítők eszköztára, feltöltésjelző, beépített PDF-olvasó, médialejátszók stb.

Az április 13-áig „4.2a1pre” elnevezésű build letölthető a Mozilla oldaláról.

Azóta történt

Előzmények