Letöltési rekordot ért el a Firefox 4

A Mozilla pénteken jelentette be, hogy adataik szerint a böngésző legújabb verzióját az első 48 óra végéig rekordmennyiségben töltötték le a felhasználók: az első 24 órában 7,1 millióan, a második napon, szerda reggeltől csütörtök reggelig pedig 8,75 millióan jelentkeztek be a szoftverért, vagyis 48 óra alatt összesen 15,85 millióan. A második nap akár Guinness-rekord is lehetne, mivel a jelenleg érvényeset a Firefox 3.0 tartja, melyet 2008-ban 8 milliónál valamivel többen töltötték le 24 óra alatt, de az eredmény nem hivatalos, ugyanis az akkori helyzettel ellentétben most nem felügyelte a folyamatot a Guinness hivatalos képviselője.

Firefox 4

Ha csak ezt az egyetlen adatot nézzük, akkor a Firefox új változatát közel négyszer annyian töltötték le a második napon, mint a szintén új verzióval jelentkező Internet Explorert március 14-én (2,4 millió letöltés), ám ezt az információt nem árt a helyén kezelni – nyilatkozta a Computerworld-nek Al Hilwa, az IDC elemzője.

A nagy különbség egyik oka, hogy a különösen hosszú késlekedés után megjelenő Firefoxot izgatottan várták rajongói, a másik, a fontosabb pedig abból adódik, hogy az IE és a Firefox felhasználói tábora minőségileg jelentősen eltér. Ahogy Hilwa mondja: a Firefoxot a kockák („kiemelt felhasználók” power users) előszeretettel használják, s bár arányuk igen alacsony az összes felhasználó között, ők aktívak, igyekeznek mihamarabb megszerezni a legfrissebb verziókat.

Az Internet Explorert sokkal többen használják, ám mivel a telepített programok többsége vállalati gépeken fut, így az ottani szigorúbb munkarend és lassabb frissítési szokások miatt az első napok adatai nem mérvadóak. A különbséget jelen esetben még az is indokolhatja, hogy a Firefox 4 feltelepíthető a régi, de még igen elterjedt XP-s rendszerekre (különböző adatok vannak, de kb. 60 százalék ma még az XP részesedése), míg az IE 9 már nem támogatja ezt az OS-t, emellett a Mozilla programja fut Linuxon és Mac OS X-en is, a Microsofté viszont értelemszerűen nem.

Hétfő reggel, e hír írásának időpontjában a Mozilla számlálója 36,7 millió letöltést mutatott.

Azóta történt

Előzmények