Megjelent a LibreOffice 3.4 stabil kiadása

LibreOffice-logóAz ütemtervhez képest néhány nap késéssel tegnap megjelent a LibreOffice 3.4.2 – adta hírül a magyar LibreOffce blog. Az irodai csomag június elején kiadott 3.4-es szériájának ez az első olyan verziója, melyet az egyéni és intézményi felhasználók is nyugodt szívvel telepíthetnek.

Amint arról már írtunk, a Document Foundation kiadási filozófiája szerint a nagy kiadások 0-s verzió elsősorban a közösség tagjainak és vállalkozó kedvű felhasználóknak szólnak, éles otthoni vagy vállalati környezetbe nem ajánlott a telepítésük. Ezekben ugyanis még lehetnek hibák, melyeket a nagyjából havonta megjelenő frissítésekben javítanak; stabil kiadásnak minden esetben a második javítás tekinthető. A 3.4.2 a 3.4-es főverzióban felfedezett fontosabb hibák többségét javítja – közölték most.

A 3.4 újdonságai közé tartozik, hogy a Calc esetében látványosan jobb teljesítményre és az Excel-táblákkal való javított kompatibilitásra (valamint a Data Pilot helyett a Pivot Table elnevezésre) számíthatnak a felhasználók. Finomítottak a Writer, az Impress és a Draw felhasználói felületén, ahogy a linuxos verzió megjelenésén is, többek között a jobb GTK+-integráció révén. A csomag kódjában több ezer német nyelvű megjegyzést fordítottak le angolra, és több mint 5000 sornyi nem használt programkódot távolítottak el az alkalmazásokból.

Az új kiadás Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre letölthető az irodai csomag weboldaláról. A frissített ütemterv szerint a 3.4-es főverzióból összesen 6 javítókiadás készül, az utolsó, a 3.4.6 jövő februárban jelenik meg, néhány héttel később, mint a következő nagy kiadás, a 3.5.

Azóta történt

Előzmények