Androidra és iOS-ra is elkészül a LibreOffice

LibreOffice-logóKészül a LibreOffice Android és iOS operációs rendszereken futó változata – jelentette be az irodai csomag fejlesztését koordináló alapítvány a szombaton zárult első LibreOffice konferencián Párizsban. A tervek szerint elsőként tabletekre portolják a szoftvert, az okostelefonok a második lépcsőben következnek.

Tor Lillqvist, a mobilos fejlesztést irányító programozó elmondta: a programkód fordítása már előrehaladott fázisban jár, a munka nagyobb része, a felhasználói felület kidolgozása azonban még hátra van. Az eredményt a közönség leghamarabb 2012 végén vagy 2013 elején használhatja majd.

A rendezvényen az is kiderült, hogy lesz a LibreOffice-nak böngészőben használható, online verziója is. Ez a WebSocket és Canvas HTML5-funkciókra épül majd, így futtatásához e technológiákat támogató böngészőre lesz szükség. A fejlesztők a konferencia apropóján közzétettek egy videót egy korai, Firefox alatt futó prototípusról.

A Document Foundation egyben bejelentette, hogy a francia kormány félmillió kormányzati számítógépre telepíti a LibreOffice csomagot, ami önmagában 5 százalékkal növeli annak windowsos felhasználói bázisát. Becslések szerint az OpenOffice-ról tavaly levált projektnek világszerte körülbelül 25 millió felhasználója van.

Azóta történt

Előzmények