Menesztették a Novell vezetőit

A Novell igazgatótanácsa tegnap menesztette a nyílt forrású átállásból üzleti sikert kovácsolni eddig képtelen szoftvervállalat vezérigazgatóját és pénzügyi vezetőjét. Jack Messman helyére Ronald Hovsepian elnököt, Joseph Tibbetts posztjára pedig ideiglenesen Dana C. Russell vállalati főellenőrt nevezték ki. Az igazgatótanács szerint a személycserékre szükség volt a növekedés fenntartása és a befektetők érdekeinek megfelelő képviselete érdekében. A tulajdonosok fel is lélegezhettek, hiszen már közel egy éve követelték a legfelső vezetés menesztését. A hírt a tőzsde is kedvezően fogadta: a Novell-papírok értéke a bejelentést követően 9 százalékkal emelkedett. Messman október 31-ig az igazgatótanács tagja marad.

Az időzítés legfeljebb annyiban meglepő, hogy a vállalat éppen a legutóbbi, második üzleti negyedévében lett ismét nyereséges. Igaz ugyanakkor, hogy az árbevétel az egy évvel korábbinál 6 százalékkal kevesebb, 278,3 millió dollár volt. A harmadik üzleti negyedévre 239 és 247 millió dollár közötti forgalmat és 3 centes részvényenkénti nyereséget várnak.

Jack Messman korábban két évet kért a befektetőktől a vállalat átalakítására, és a határidő januárban lejárt. Szakértők szerint a Novell helyzete azért sem egyszerű, mert párhuzamosan kínál kereskedelmi és nyílt forráskódú alkalmazásokat. Abban azonban mindenki egyetért, hogy szükség van a cég linuxos buzgalmára. Ha másért nem, hát azért, hogy a vállalati piacnak már most is kétharmadát uraló Red Hat ne válhasson olyan domináns szereplővé a Linux-piacon, mint a Microsoft az asztali operációs rendszerek szegmensében. Hovsepian nyilatkozata szerint a Novell továbbra is a Linuxra és a személyazonosság-kezelő megoldásokra épít.

Azóta történt

  • Jól megy a Red Hatnek

    A linuxos vállalat növelte piaci részesedését legnagyobb riválisa, a Novell kárára. Az első negyedévben nőtt a profit.

  • Nyereséges maradt a Novell

    A Linuxra építő szoftvercég is kénytelen felülvizsgálni az elmúlt évek részvényopcióinak könyvelését.

  • Frissítette a Sentinelt a Novell

    Ez az első update a biztonsági információ- és eseménykezelő megoldáshoz a fejlesztő felvásárlása óta.

Előzmények

  • Kínában bejött a SUSE Linux

    A Novell SUSE Linux Serverét választották egy kiemelt nemzeti projekt, a digitális földrengés-megfigyelő hálózat szerverplatformjául Kínában.

  • Ismét nyereséges a Novell

    Az egy évvel korábbi veszteség után szerény profitot jelentett a szoftvervállalat. A Wall Street nem elégedett.

  • IT-biztonsági céget vett a Novell

    72 millió dollárt fizetett a Novell az e-Security megszerzéséért, melynek díjnyertes szoftverét már májustól forgalmazza.