A Meta fel van háborodva az EU-s nyomozókon

Az EU trösztellenes hatóságának adatkéréseit, kereséseit sérelmezi a Meta, halászhálóhoz hasonlítva a nyomozókat.

A Meta a héten jelezte, hogy az EU trösztellenes hatóságának keresései egy halászhálóhoz hasonlítanak – a nyomozók a Facebook adatait és online piacterét vizsgálják.

A Meta azt mondja, már több mint 1 millió dokumentumot adott át 2019 óta az Európai Bizottságnak, csak a Marketplace, közösségi hálózat és online reklámok kapcsán.

A cég megkérdőjelezte a szükségességét és arányosságát az adatkéréseknek és indokoknak. A nyomozók 2500 keresési kifejezését is sérelmezik, amelyek között olyanok is vannak, mint „nagy kérdés”, „ingyen” vagy „nem jó nekünk”.

Amennyiben a Meta nem működik együtt, napi 8 millió euróra büntetik – az ügy miatt az EU Bíróságához is panaszt nyújtottak be.

A Meta ügyvédje, Daniel Jowell szerint a hatóságok mindent áttúrnak, mintha csak halászhálóval takarítnák fel a tengerfeneket, abban a reményben, hogy ha minden begyűjtenek, majd ritka halakat találnak később.

Az EB elutasította a Meta kritikáját, alaptalannak nevezve azokat. Az EB hét versenyellenes gyakorlat miatt kérte a dokumentumokat, és vizsgálja, történtek-e további jogsértések. Az EU versenyhatóságának a törvény szerint nem kell megindokolnia, milyen keresési feltételeket használ. Közölték azt is, azért terjesztették ki a kereséseket, mert a Meta alig adott át valamit magától.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények