A Microsoftnál már AI tervezi a chipeket

Közösen alkotott meg egy chiptervező asszisztenst a Synopsys és a Microsoft, utóbbi már élesben használja. A redmondi cég saját AI-chipekkel is jelentkezett.

A Microsoft a Copilot nevű megoldását eddig leginkább kódolási segédként ajánlotta vagy pedig egy zsúfolt e-mail-fiók összegzéséhez. A Synopsys azonban a Microsoft együttműködésében saját Copilot-verziót tervezett, amelynek a feladata, hogy segítsen chipeket tervezni.

A néhány centin elhelyezkedő tranzisztorok milliárdjai miatt a chiptervezés igen nehéz feladat, egy ilyen folyamat több száz millió dollárba és több évbe kerül, még mérnökök hadaival is. A folyamat szoftveres részében az egyik legnagyobb beszállító a Synopsys, ezért nagy dolog, hogy a Microsoft Azure OpenAI rendszerével saját Copilotot hoztak létre.

A rendszert évtizedek alatt gyűjtött adattömeggel tréningezték, a céljuk az volt, hogy a rendszer pontos legyen. Ugyanis míg egy AI-bot regény- vagy versírásban 10-15 százalékos hibahatár mellett is lenyűgözi az embereket, addig a chiptervezésben túl kell lépni a 99,9 százalékos pontosságot, különben hibák kerülnek a lapkába, amire több száz millió dollárt költöttek.

A hibák javítása a leghosszabb és legköltségesebb része a chiptervezésnek, ezért a Microsoft már élesben teszteli az új eszközt. A redmondiak szerint ez nem csak korai hibajavítást tesz lehetővé, de a költségeket is jelentősen csökkenti. Ezzel párhuzamosan a Microsoft egyedi tervezésű chipeket mutatott be, ezek az AI-feladatokra és adatközpontokra koncentrálnak. Így egyre több cég próbálja házon belül tartani a főbb technológiákat, és a Microsoft sem értékesíti az új chipeket, hanem a saját, előfizetéses szoftvereinek és az Azure-nak a szolgálatába állítja azokat.

Azóta történt

Előzmények