Microsoft – Dél-Korea: 0-2

Végeredményt még mindig nem lehet hirdetni Dél-Korea történelmének legvaskosabb versenyfelügyeleti bírságának ügyében, de a hatóságok most egyértelműen közel kerültek a mérkőzés megnyeréséhez, miután egy szöuli bíró és két asszisztense ma délelőtt elutasította a Microsoft halasztási kérelmét.

A kezdő sípszót az jelentette, amikor tavaly decemberben az ázsiai ország versenyhivatala 32 millió dollárnak (7 milliárd forintnak) megfelelő összegre büntette a Microsoftot. A hivatal szemét ugyanaz csípte, ami korábban az Európai Unióét is: a médialejátszóval egybecsomagolt Windows operációs rendszer. A szoftvercég azonnal pályára küldte hivatalos fellebbezését, amely szerint az integrált médialejátszó nem versenyellenes lépés, hiszen a dél-koreaiak eddig is letölthették és használhatták bármely versenytárs szoftverét. Ezt a próbálkozást azonban a szöuli versenyhivatal kapusa könnyedén hárította, így maradt az ázsiai vezetés.

A fellebbezés elutasítása után a Microsoft időhúzással próbálkozott; április 17-én a döntés végrehajtásának felfüggesztését kérte a szöuli kerületi bíróságon, ezzel párhuzamosan beadvánnyal fordult a dél-koreai Legfelsőbb Bírósághoz. A bíró a mai tárgyaláson – a Reuters beszámolója szerint – megalapozatlannak nevezte a beadványt, ezért elutasította az időhúzást, és sárga lappal jutalmazta a Microsoftot. A Legfelsőbb Bíróság döntésére még várni kell – a negyedik játékvezető jelezte, hogy 30 nap lesz a hosszabbítás –, így a Microsoftnak még van halvány elméleti esélye, bár nehéz dolga lesz a biztos vezetés birtokában főleg kontrákra alapozó ázsiai versenyhivatallal szemben.

Egy biztos, a szoftvervállalatnak mindent egy lapra feltéve kell majd támadnia a szöuli Legfelsőbb Bíróságon, ha a hajrában meg akarja fordítani az eredményt. Ehhez feltétlenül új taktikára lesz szükség, hiszen az eddigi érvek hatástalanok voltak, ráadásul a redmondiaknak már cserelehetőségük sincs. A dél-koreai versenyhivatal szakvezetője azt nyilatkozta, hogy csapata keményen készül a döntőre, és bármivel is próbálkozzon a Microsoft a Legfelsőbb Bíróságon, nem fogják feladni az ellentámadások lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények