Az EU tovább szívózik a Microsofttal

Miután a windowsos forráskód előhúzása nem lágyította meg az Európai Bizottság szívét, a Microsoft most újabb felajánlással igyekszik megfelelni a rá kiszabott kötelezettségek teljesítését számon kérő hatóságnak. A szoftvervállalat most azt jelentette be, hogy hajlandó ingyenes és korlátlan technikai támogatást nyújtani – akár helyszíni kiszállással is – azoknak a cégeknek, amelyek a Windowsokkal teljes mértékben együttműködő szoftverek fejlesztésében utaznak, és megvásárolják a kompatibilitást biztosító kommunikációs protokollok licencét.

A bizottság a Reuters beszámolója szerint a szokásos tartózkodással reagált a hírre, mondván: eddig nem kaptak tájékoztatást a felajánlásról, de konstruktívnak tartják. Azt azonban az EB-szóvivő azonnal hozzátette, hogy a technikai támogatásnak csak akkor van értelme, ha licencekhez adott dokumentáció kielégítő.

Amint az ismert, az EB 2004 márciusában arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tesz maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció a mai napig pontatlan és hiányos – állítja az EB.

A Microsoft egyben szóbeli meghallgatást kért, amelyre a jövő hét csütörtökén vagy péntekén kerül sor. Arról, hogy kötelezettségei elmulasztása miatt további – akár napi 2 millió eurós – bírsággal sújtják-e a céget, ezt követően születhet csak döntés.

Azóta történt

Előzmények