Rekordbüntetést szabtak ki a Microsoftra – és még nincs vége

Az európai közösség történetének eddigi legnagyobb bírságát rótta ki az Európai Bizottság az amerikai Microsoftra, amikor ma bejelentették, hogy újabb 899 millió euró büntetést szabnak ki a szoftvercégre a 2004-ben hozott európai trösztellenes rendelkezések be nem tartásáért. Így az eddigieket is számba véve, az előző két bírsággal együtt (2004-ben: 497 millió euró, illetve 2006-ban további 280,5 millió euró) most már 1,68 milliárd euróval tartozik a Microsoft az EU-nak.

A Bizottság indoklásában kimondja, hogy a Microsoft tavaly októberi 22-ig indokolatlanul magas árat kért a munkacsoport-szerverek interfész-dokumentációjához való hozzáférésért, holott az európai szabályok megkövetelték a cégtől, hogy „teljes és pontos” tájékoztatást adjanak a fejlesztőknek – „ésszerű határok között”. E kijelentést arra alapozzák, hogy a vállalat eleinte 3,87 százalékot kért a bevételekből a licencért, illetve 2,98 százalékot az interoperatibilitási információkhoz való hozzáféréséért.

A Bizottság ezzel az üggyel tavaly márciusban kezdett foglalkozni, s ennek következtében a Microsoft az európai gazdasági térségben májusban 0,7, illetve 0,5 százalékra csökkentette a díjakat, melyeket egyébként a világ más területein továbbra is a régi rendszer szerint szedett be. Ám az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy a Microsoft csak október 22-től kezdte meg azt az akciót, melynek során a cég a licencdíjat 0,4 százalékra mérsékelte, a hozzáférési díjat pedig egyszer fizetendő 10 ezer eurós összegben állapította meg.

„A Microsoft az első vállalat az európai közösség ötvenéves történetében, amelyet korábbi trösztellenes határozat megsértése miatt kell büntetni” – nyilatkozta Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa, aki kifejezte abbéli reményét, hogy ezzel lezárult egy „sötét fejezet”, mely az EU és a Microsoft eddigi kapcsolatát jellemezte.

A redmondi cégnél azt nyilatkozta a szóvivő, hogy először alaposan tanulmányozzák a döntést, mielőtt érdemben reagálnának, de finoman jelezte együttműködési készségüket, valamint elmondta azt is, hogy a jelenlegi Microsoft már nem a régi Microsoft.

Ám ezzel – mint Neelie Kroes jelezte – teljes egészében nem zárult le a párbaj, mivel a Microsoft ellen még két eljárás folyik jelenleg is a trösztellenes törvények megsértése miatt (az egyik az irodai szoftverek területén való erőfölénnyel történő visszaélés kapcsán, a másik az Opera kezdeményezésre a vállalat böngészőjének, az Internet Explorernek a Windows-rendszerekbe való beágyazottsága miatt), melynek következtében nem lehetetlen – ha vétkesnek találják őket–, hogy a közel 900 millió eurós bírság összege végül elérheti a másfél milliárd eurót is.

Azóta történt

Előzmények