A Microsoftnak nagy üzlet az Android

A Microsoft több bevételhez jut a Google Android révén, mint saját okostelefonos operációs rendszere, a Windows Phone 7 eladásaiból – állítják elemzők. Ez a sajátos helyzet annak köszönhető, hogy egyes készülékgyártók licencdíjat fizetnek a szoftvervállalatnak az Androidban felhasznált szabadalmai után. Az érintett vállalatok köre ráadásul bővülhet is, hiszen e technológiák jogosulatlan alkalmazása miatt több nagy gyártó ellen indított szabadalombitorlási pert Redmond.

Steve Ballmer, a szoftvervállalat vezérigazgatója tavaly egy interjúban világossá tette cége ezzel kapcsolatos politikáját: a látszat ellenére az Android nem ingyenes, szabadalmi díjakat kell fizetni utána – mondta. A Microsoft létre is hozott az Andoidot érintő szabadalmi portfóliójához egy dedikált licencprogramot, és például a tajvani HTC meg az Amazon.com megvásárolta a jogokat.

Walter Pritchard, a Citi elemzője azt mondja, hogy a cég a HTC-től minden eladott androidos telefon után 5 dollár licencdíjat kap. Becslések szerint a tajvani okosmobilgyártó – mely 2010-ig Windows Mobile alapú készülékekre koncentrált, majd rákapott a Google rivális rendszerére – körülbelül 30 millió ilyet adott el eddig, ami a Microsoftnak 150 millió dollár bevételt hozott.

Ezzel áll szemben a Windows Phone 7 alapú készülékek relatíve szerény forgalma. A társaság januárban azt állította: addig a mobilszolgáltatókhoz 2 millió e platformot használó telefont szállított le a tavaly októberi premier óta, míg a Gartner adatai szerint az első negyedévben 1,6 millió fogyott. Elemzők azt mondják: a Windows Phone 7 példányainak licencdíja 15 dollár, így az első negyedév végéig legfeljebb 50 millió dollár körüli bevétele lehetett a Microsoftnak ebből a bizniszből.

Pritchard szerint a HTC még jól járt: azoktól a gyártóktól, amelyeket per útján akar rávenni a jogok megvásárlására, magasabb, készülékenként 7,5–12,5 dolláros licencdíjat kér a Microsoft. Jelenleg a Motorola, a Barnes & Noble, illetve az ennek tabletjét gyártó Foxconn és Inventec ellen folyik ilyen eljárás, de alighanem mások is előkerülnek még.

Azóta történt

Előzmények