Lemondásra szólították fel a Microsoft vezetőjét

Nagy visszhangot keltett gazdasági körökben, hogy a befolyásos pénzügyi szakember, David Einhorn, a közel nyolcmilliárdnyi befektetést kezelő Greenlight Capital spekulatív befektetési alap (hedge fund) elnöke lemondásra szólította fel a Microsoft vezérigazgatóját, Steve Ballmert, mivel úgy véli, a cégvezető a múlt embere. Einhorn Ballmert Charlie Brownhoz, az örök veszteshez hasonlította, és kijelentette, hogy meg kell neki mondani: „Rendben van, látjuk, mit tudsz, adj most már másnak esélyt”.

Einhornnak igen nagy a tekintélye a pénzügyi világban, különösen azóta, hogy még a világgazdasági válságot elindító csőd előtt figyelmeztetett arra, hogy a Lehman Brothers befektetési bank nagy veszélyben van. A Ballmer ellen intézett támadás szerdán, a New Yorkban rendezett Ira Sohn Befektetéskutatási konferencián hangzott el.

Az elemzők már találgatják, hogy pontosan mi is állhat a háttérben. A legtöbben arra tippelnek, hogy bár a világcég stabil és jövedelmező, az utóbbi évtizedben az internetes gazdaságban lemaradt, és ennek köszönhető, hogy elveszítette vezető pozícióját a technológiai szektorban. Ezt bizonyíthatja, hogy a cégben 0,11 százalékos részesedéssel rendelkező Greenlight képviseletében Einhorn kijelentette: a Microsoftnak új üzleti stratégiákat kell kidolgoznia a számukra eddig veszteséges online üzletágakban, hogy a Google-lal fel tudják venni a versenyt (e területen a Microsoft a legutóbbi negyedévben 726 millió dolláros veszteséggel zárt, míg az elmúlt négy évben összesen hétmilliárdot bukott az internetes üzletág). Az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy kedden, 15 év után először, az IBM piaci értéke meghaladta a Microsoftét, az Apple pedig már rég (2010-ben) lehagyta őket e mutatót tekintve: a statikus árfolyamnak köszönhetően egy tíz évvel ezelőtt 100 ezer dollárért megvásárolt Microsoft-részvénycsomag értéke ma már csak 69 ezer dollár.

A tőzsde egyelőre nyugodtan reagált Einhorn szavaira.

Azóta történt

Előzmények