Nadella máris elkezdte átalakítani a Microsoft menedzsmentjét

A Re/code és a Bloomberg információi szerint várhatóan kedden jelentős változásokat fog bejelenteni menedzsmentjében a Microsoft. Elhagyja a vállalatot Tony Bates üzletfejlesztésért felelős alelnök, aki 2011-ben, a Skype felvásárlásakor került a Microsofthoz, és aki sokáig az egyik belsős jelölt volt a végül Satya Nadellára osztott vezérigazgatói posztra. Feladatait ideiglenesen Eric Rudder stratégiáért felelős alelnök veszi át, amíg nem találják meg Bates utódját. A Re/code úgy tudja, hogy Bates a közelmúltban több vezérigazgatói ajánlatot is kapott, például a tőzsdére lépést fontolgató GoPro is megkereste.

Távozik Tami Reller is, aki eddig a vállalat marketingvezetője volt, és 2001-ben csatlakozott a Microsofthoz, szintén egy felvásárlást (Great Plains Software) követően. Nevét a legtöbben a Windows 8-cal kapcsolatos tavalyi nyilatkozatai kapcsán ismerik, korábban a Windows-üzletág pénzügyi igazgatójaként is dolgozott, később pedig az operációs rendszer marketingjéért is felelt. Feladatait Chris Capossela veszi át.

Steve Ballmer és Tony Bates
Steve Ballmer és Tony Bates

Mark Penn egykori politikai kampánystratéga, aki 2012-ben csatlakozott a Microsofthoz, a jövőben a vállalat stratégiai igazgatója lesz – belsős források szerint egyik legfőbb feladata az lesz, hogy kiválassza, a cég milyen piacokon mekkora erővel legyen jelen, és milyen szegmensekbe fektessen. Penn a hírek szerint megosztó személyiség a Microsofton belül, politikai múltjából magával hozott agresszív stílusát sokan nem kedvelik. Első nagyobb microsoftos reklámkampánya a híres (hírhedt?) Scroogled volt, ami elsősorban a Google Chromebookjait és adatgyűjtési gyakorlatát járatta le.

Tami Reller
Tami Reller

Néhány napja a tavaly nyáron Steve Ballmer által elkezdett átszervezés óta többször új pozícióba helyezett Julie Larson-Green is új feladatot kapott, a jövőben az Alkalmazások és Szolgáltatások üzletágon belül az egyes termékek kinézetéért és felhasználói élményéért fog felelni. Helyét az Eszközök és Stúdiók (Xbox One, Surface, játékfejlesztés) üzletág élén a Nokia akvizíciójával ”visszavásárolt” Stephen Elop veszi át.

Azóta történt

Előzmények

  • Ingyenes vagy olcsó Windows 8.1 jöhet

    A Windows 8.1 with Bing az eddig kiszivárgott információk szerint a Microsoft kísérlete egy ingyenes, vagy nagyon olcsó Windows-verzió kiadására.

  • Nem maradnak védtelenül az ATM-eken futó XP-k

    A beágyazott operációs rendszerrel működő automatákon nem kell azonnal 8.1-re váltani, még évekig élvezhetjük a terméktámogatás előnyeit.

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.