Ingyenes vagy olcsó Windows 8.1 jöhet

Úgy tűnik, a Microsoft elégedetlen a Windows 8.1 értékesítési mutatóival és az operációs rendszer széleskörű adoptációjának sebességével, esetleg az olcsó gépek piacán fenyegetve érzi a korábbi Windows-hegemóniát. A napokban ugyanis a torrent oldalakon megjelent a Windows 8.1 with Bing, amiről eleinte nem nagyon lehetett tudni, miért vagy miben más, mint a sima verzió, de azóta kiszivárgott némi információ, ami fényt derít az új változat létezésének okára.

A remek microsoftos forrásokkal rendelkező Mary Jo Foley és a The Verge is úgy értesült, hogy a Windows 8.1 with Bing az operációs rendszer egy olyan kiadása lehet, amit – vagy egy ehhez hasonlót – a Microsoft a jövőben ingyen, vagy nagyon olcsón terjesztene, elsősorban a Windows 7-hez ragaszkodó felhasználókat célozva. Az is lehet, hogy ez a változat a nemrég módosított licencfeltételek keretében az OEM gyártópartnerek számára is elérhető lenne olcsó modelleikhez, talán még a kedvezményes 15 dollárnál alacsonyabb áron is.

Ez az erősen bingesített Windows 8.1 elvileg abban különbözne a standard változatoktól, hogy a Microsoft az eddiginél is jobban előtérbe tolná az integrált, Bing-alapú és egyéb online központú alkalmazásait és szolgáltatásait. A helyzet viszont az, hogy már a alapváltozatot is átszövi a Bing SmartSearch, teljes a OneDrive integráció, a rendszer része a Bing Maps, az Xbox Music, és pillanatok alatt el lehet érni a folyamatosan fejlődő webes Office-csomagot is. Ha tehát a Microsoft a Bing útján, hirdetéseken vagy valamilyen árukapcsolásos, alternatív módon próbálna bevételhez jutni a Windowsból, akkor azt lényegében már a mostan piacon lévő változattal is megtehetné, a feltételek többnyire adottak.

Windows 8.1 with Bing. Forrás: Wzor.net
Windows 8.1 with Bing. Forrás: Wzor.net

Úgy tűnik, a Microsoft jelenleg próbálja eldönteni, hogy a Windows a jövőben hogyan tudja a legeredményesebben felvenni a versenyt a konkurens operációs rendszerekkel, főleg az olcsó PC-k, tabletek és telefonok piacán. Néhány hete az is felmerült, hogy a Windows Phone licencdíját jelentősen csökkentenék vagy egyes esetekben akár el is törölnék, a hét végén bejelentett Windows 8.1 frissítés pedig azt bizonyítja, hogy a Microsoft az érintésvezérlésre és a Modern felületre kevésbé fogékony felhasználók millióit sem akarja most, ebben a kulcsfontosságú időszakban magára haragítani vagy elveszíteni.

Egy ingyenes Windowsra mindenesetre nagy lenne a kereslet, a Bing pedig egyre nagyobb részesedést szerez magának a keresők piacán és a belőle származó bevétel is szépen emelkedik, így ha a Microsoft megfelelő pénzügyi modellt vagy modelleket tud egy ilyen Windows mögé állítani, az operációs rendszer újult erővel vehetné fel a harcot az egyre jelentősebb konkurenciával.

Azóta történt

Előzmények

  • Jelentősen csökkenti a Windows 8.1 licencdíját a Microsoft

    A változás azonban csak a belépő kategóriás, 250 dollárnál olcsóbb PC-kre szánt operációs rendszerek árazását érinti.

  • 200 millión túl a Windows 8

    Bár az értékesítés üteme a kezdeti lendület után jelentősen lassult, a Windows 7 pedig nagyságrendekkel jobban teljesített, ez a szám nem tartalmazza a vállalatok által vásárolt mennyiségi licenceket.

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.