Újra megbüntették a Microsoftot a piaci erőfölény érvényesítése miatt

A német versenyfelügyelet 9 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte a Microsoft helyi képviseletét, mivel a törvényekkel ellentétesen befolyásolták az egyik szoftvercsomag árát, vagyis kartellezésben találták őket vétkesnek.

A kiadott sajtóközlemény szerint a cég az Office Home and Student 2007 csomag esetében alkalmazott olyan eljárást, mely nem felel meg az érvényes versenytörvényeknek: a Microsoft német képviselője úgy igyekezett meghatározni a kiskereskedelmi árakat és a kereskedelmi módszereket, hogy az a versenytársakkal szemben tisztességtelen volt. A csomagot 2008 októberében kezdték hirdetni, ám a versenyhivatal megállapítása szerint a kereskedők és a cég között már a kampány megindulása előtt legalább két alkalommal folytak olyan egyeztetések, melyek a termék piaci jelenlétének, az eladások sikerességének érdekében áthágták a jelenlegi szabályokat – vagyis megegyeztek az árról és a terjesztés módszereiről.

A Microsoft esetében meglepő, illetve az ügy súlyosságára mutat (s talán arra, hogy ez a költség szerepelt már az előzetes kalkulációkban is – a szerk.), hogy a vállalat nem fellebbez: „Elfogadjuk a büntetést" – közölték hivatalosan. Jack Evans, a Microsoft szóvivője kijelentette, hogy feltett szándékuk betartani a német törvényeket, sőt, ez az eset alkalmat ad arra is, hogy átvizsgálják eddigi kereskedelmi gyakorlatukat az egész világon, s megelőzzék az ilyen eljárásokat.

Azóta történt

Előzmények