Kasza: vége a komáromi Nokia-gyárnak

A Microsoft nemrég bejelentett leépítési tervének egyik legnagyobb vesztese – arányaiban – Magyarország lehet, ugyanis az elbocsátások döntő része a Nokia mobilos üzletágának felvásárlása miatt következik be, vagyis az amerikai cég felszámolja azokat az üzemeket és gyárakat, ahol a korábbi finn cég foglalkoztatott embereket. Számunkra ennek legsúlyosabb következménye, hogy a Microsoft közölte: bezárják a komáromi gyárat, ez körülbelül 1800 munkavállalót érint. (Így más megvilágításba kerül az egyik főnök, Stephen Elop tavalyi látogatása: ezek szerint nem a bővítés, hanem a leépítés felmérése miatt jött Magyarországra.)

Ha magát a teljes céget nézzük, a leépítés kiemelt mértékű, de nem tűnik tragikusnak: a vállalat folyamatosan vesz fel és bocsát el dolgozókat világszerte. Ám a felszámolások hatása lokálisan igen súlyos lehet. Az igaz, hogy a vállalat történetének legnagyobb karcsúsítását hajtja végre a nemrég kinevezett vezető, Satya Nadella (aki levélben igyekezett indokolni döntését) – együttműködve a sokak által „beszivárgóként” emlegetett Stephen Eloppal, aki jelenleg a cég hardveres üzletágát vezeti (Elop ma levelet is írt a dolgozóknak). De az is igaz, hogy a 18 ezer alkalmazottat érintő elbocsátás kétharmada a felvásárolt Nokia-üzletágat érinti. Erre mintegy ráfejelve közel hatezer további alkalmazottat az „átszervezésre” hivatkozva küldenek el. A cég a leépítést még az év vége előtt végre fogja hajtani.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy hiába kötött a magyar kormány stratégiai megállapodást a Microsofttal, az ilyen éles gazdasági döntéshelyzetekben mutatkozik meg ezeknek a szerződéseknek a valódi értéke. Ezt láthatóan felismerte a kormányzat is, mivel Szijjártó Péter, aki annak idején, 2012-ben külügyi és külgazdasági államtitkárként a megállapodást hozsannázva üdvözölte, a kormányzati portálon ma bejelentette, hogy „A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).”

Az államtitkár közölte: „csütörtökön utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni. A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson. Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését. Az államtitkár közölte továbbá, hogy meghozták a szükséges munkaügyi hivatali intézkedéseket is, így kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek, valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez. Végül, mivel az érintett régióban több ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, képzési és átképzési munkaprogramot indítanak, amelyek lehetővé teszik a más ágazatokban történő elhelyezkedést – ismertette Szijjártó Péter.”

Azóta történt

Előzmények