Ez egy nagyon rövid üzenet a mindenkori magyar kormánynak

Azt az IT café is megírta, hogy a Nokia mobilos üzletágának felvásárlása következtében a Microsoft természetes módon vágott bele abba, amit „racionalizálásnak” hívnak a céges szférában, és ami jórészt azt jelenti, hogy a vállalat az akvizíció által megteremtett párhuzamosságokat felszámolja, a számára láthatóan veszteséges gazdasági tevékenységeket kiiktatja, a maradékot pedig újraszervezi – business as usual.

Mindez Magyarország számára természetesen rossz hír, hiszen a korábbi világcég helyi gyártóüzemét a vállalat megszünteti.

Ám azért van meglepetés: a Microsoft nem adja fel teljesen az okostelefongyártó-kapacitást, hanem a felvásárolt cég infrastruktúráját egy olyan helyre telepítik, ahol még olcsóbb az üzemeltetés. A vietnamnet.vn angol nyelvű oldala szerint a Microsoft a felszámolandó kínai, mexikói és magyar gyárakat egy helyre koncentrálja, Vietnamba, a helyi hatóságok szerint Bac Ninh tartományba.

Az áttelepítés egyébként legfeljebb névértéken lehet meglepetés, hiszen a vietnami-szingapúri ipari parkban az akkor már gyakorlatilag a Microsofthoz tartozó Nokia tavaly októberben szerezte meg azt a 17 hektáros területet, ahol az első fázisban 300 millió dollárba kerülő új üzem indítását tervezik, méghozzá 10 ezer munkahelyet teremtve. A híradás szerint az államilag támogatott betelepülés májusban kezdődött meg, és jövő év februárjáig hajtják végre.

És hogy miért? Tessék megkapaszkodni: míg Kínában, Pekingben átlagban 446 dollárt kell fizetni egy alkalmazottnak havonta, addig Hanoiban csak 145 dollárt, és a közműköltségek is jelentősen alacsonyabbak.

Azóta történt

Előzmények