Visszakérik a Microsofttól az előtelepített Windows árát az olaszok

Bíróság elé vitte a boltban megvásárolható számítógépekre előre feltelepített, de nem használt Windowsok ügyét egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet. Az Associazione per i Diritti degli Utenti e Consumatori (ADUC) a héten egy milánói bírósághoz nyújtotta be a Microsoft ellen indított keresetét, melyben az érintett felhasználók számára magától a szoftvergyártótól követeli vissza az operációs rendszer árát.

A Windows-adó

Amint azt korábban A Windows ára visszajár? című cikkünkben megírtuk: a világ legtöbb országában – Magyarországon is –, a márkás számítógépek előtelepített operációs rendszerrel, az esetek túlnyomó többségében a Microsoft Windows valamelyik változatával vásárolhatók meg. Ennek azok nem örülnek, akik nem szeretnének Windowst használni a számítógépükön, és ezért nem szívesen fizetnék ki a Microsoft-rendszer árát, amelyet a gyártók beépítenek a PC vagy a notebook árába. Ezek a jellemzően linuxos vonzalmú vásárlók néhány éve elkezdték tesztelni, hogy mi történik akkor, ha megpróbálják visszakérni az újonnan vásárolt gép árából a Windowsét – meglepő módon sokan sikerrel jártak.


Az OEM Windows licencszerződése: nem fogadják el

Ám nincs egységes, minden PC-gyártó által követett irányelv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az előtelepített Windows árának visszatérítését kérő felhasználói igényt. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a gyártók többsége – ha egyáltalán van erre vonatkozóan vállalati policy – hivatalosan nem támogatja a szoftver jóváírását, de a gyakorlatban kitartó érveléssel mégis rávehető erre.

Csoportos pert szeretnének

Az olasz fogyasztóvédelmi szervezet – ahogy azt akkor megírtuk – egy évvel ezelőtt indított kampányt azoknak a számítógép-vásárlóknak az összefogására, akik szerették volna visszakapni a számukra haszontalan Windows árát. A felhívásra több ezer panaszos jelentkezett, az ő nevükben remél csoportos pert indítani az ADUC.

A kollektív kereset benyújtására egy tavaly január 1-jén életbe lépett törvénymódosítás ad módot, ez teremtette meg Olaszországban a számos nyugati ország jogrendjében meglévő ún. class action perek intézményét. A milánói bíróságnak első lépésben arról kell döntenie, hogy befogadja e csoportos keresetet, az ügy érdemi tárgyalása csak ennek függvényében kezdődhet meg. Az olasz törvények szerint ilyen esetekben a fogyasztók kártérítésre nem jogosultak, csupán a termék árának megtérítését kérhetik.

Az ADUC – melynek központja Firenzében található – évekkel ezelőtt ugyanitt már megnyert egy próbapert a HP ellen, és most erre a precedensre is támaszkodik a beadványában. E 2005-ös jogi győzelem ugyan változást hozott néhány gyártó hozzáállásában, a visszatérítési procedúra azonban még ilyen esetekben is idő- és adminisztrációigényes, ráadásul általában a nem használt szoftverek valós árának csupán töredékét hajlandóak megtéríteni a vállalatok.

„Úgy gondoljuk, hogy bár a számítógépgyártók sem ártatlanok, a visszatérítés elmaradásáért elsősorban maga a Microsoft felelős, mely a piaci erőfölényét kihasználva törvénytelen módon terjeszti a termékeit, megkárosítva ezzel a felhasználókat és a riválisait” – indokolja a szervezet közleménye, hogy miért a szoftvervállalat ellen indult a per.

Magyarországon kevesebb a panaszos

Hasonló kezdeményezés hazánkban is indult tavaly. Magyarországon a szabad szoftverek népszerűsítését és honosítását koordináló FSF.hu Alapítvány állt a mozgalom élére, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) fordult a problémával. Az NFH a szervezettel azt közölte, hogy az előtelepített Windows árának visszatérítésével kapcsolatos felvetésnek van létjogosultsága, de érdemben csak akkor tudnak foglalkozni vele, ha több, legalább 50-100 fogyasztó tesz bejelentést az ügyben, illetve támogatja azt. Az alapítvány ezért egy felhívást tett közzé: olyanok jelentkezését várták, akiket érint ez a problémakör.

Lapunk úgy tudja: előrelépés ebben az ügyben azóta nem történt.

Azóta történt

Előzmények

  • Tömegesen kérik vissza a Windows árát az olaszok

    Csoportos perben követelik a terméket nem használó vásárlók a Windows-adóként is emlegetett összeg visszafizetését a PC-gyártóktól.

  • A Dell is visszafizeti a Windows árát

    Egy brit vásárlónak sikerült a Delltől visszatérítést kapnia a noteszgépére gyárilag telepített, de nem használt szoftverek után.