Tömegesen kérik vissza a Windows árát az olaszok

Windows 7 stickerEddig körülbelül kétezer, javarészt linuxos felhasználó csatlakozott ahhoz a csoportos perhez, melyet egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet indított a gyártók ellen a számítógépekre előtelepített, de nem használt Windowsok árának visszatérítését követelve. Az Associazione per i Diritti degli Utenti e Consumatori (ADUC) a keresetet holnap tervezi benyújtani egy firenzei békebíróságon.

A civil szervezet – melynek központja a toszkán „fővárosban” található – évekkel ezelőtt ugyanitt már megnyert egy próbapert a HP ellen, és most erre a precedensre is támaszkodik a beadványában. E 2005-ös jogi győzelem ugyan változást hozott a legtöbb gyártó hozzáállásában, a visszatérítési procedúra azonban idő- és adminisztrációigényes, ráadásul általában a nem használt szoftverek valós árának csupán töredékét hajlandóak megtéríteni a vállalatok. Ezért csak a legkitartóbb felhasználók élnek a lehetőséggel, ők is elsősorban elvből – magyarázta a Computerworld-nek Vincenzo Donvito, az ADUC elnöke.

Mivel azonban jóval többen vannak azok, akik nem kérnek az előtelepített Windowsból, a jogvédő szervezet úgy döntött, kollektív keresetet ad be. Erre egy most január 1-jén életbe lépett törvénymódosítás ad módot, ez teremtette meg Olaszországban a számos nyugati ország jogrendjében meglévő ún. class action perek intézményét. Az ADUC beadványához mindazok csatlakozhatnak, akik OEM Windowszal szállított konfigurációt vásároltak, de visszautasították a licencszerződés elfogadását, és nem használják a Microsoft operációs rendszerét.

Az olasz törvények szerint ilyen esetekben a fogyasztók kártérítésre nem jogosultak, csupán a termék árának megtérítését kérhetik. Donvito elmondása szerint a firenzei békebírák döntenek majd a per befogadásáról, de mivel a csoportos keresetek kezelésével a bíróságok is csak most barátkoznak, a folyamat akár hónapokig is eltarthat.

Amint azt korábban A Windows ára visszajár? című cikkünkben megírtuk: a világ legtöbb országában – Magyarországon is –, a márkás számítógépek előtelepített operációs rendszerrel, az esetek túlnyomó többségében a Microsoft Windows valamelyik változatával vásárolhatók meg. Ennek azok nem örülnek, akik nem szeretnének Windowst használni a számítógépükön, és ezért nem szívesen fizetnék ki a Microsoft-rendszer árát, amelyet a gyártók beépítenek a PC vagy a notebook árába. Ezek a jellemzően linuxos vonzalmú vásárlók néhány éve elkezdték tesztelni, hogy mi történik akkor, ha megpróbálják visszakérni az újonnan vásárolt gép árából a Windowsét – meglepő módon sokan sikerrel jártak.

Ám nincs egységes, minden PC-gyártó által követett irányelv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az előtelepített Windows árának visszatérítését kérő felhasználói igényt. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a gyártók többsége – ha egyáltalán van erre vonatkozóan vállalati policy – hivatalosan nem támogatja a szoftver jóváírását, de a gyakorlatban kitartó érveléssel mégis rávehető erre.

Azóta történt

Előzmények