Microsoft: nem dübörög a Windows-biznisz

A PC-üzletben érdekelt gyártók a tavalyi év hajrájában megérezték a szegmens gyengülését. A személyi számítógépes piac hagyományos alappillérének számító két óriásvállalat, az Intel és a Microsoft árbevétele is kopott valamelyest a vártnál gyengébben muzsikáló piac miatt – igaz, még így is házi csúcsok dőltek meg.

A redmondi szoftvervállalat a december 31-én zárult második pénzügyi negyedévét 20,98 milliárd dolláros forgalommal és 6,62 milliárd dollár adózás utáni nyereséggel zárta. Az előbbi 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az utóbbi gyakorlatilag nem változott.

Noha az összesített árbevétel negyedéves rekord, a Windows-üzletág nem brillírozott: e részleg forgalma 6 százalékkal, 4,74 milliárd dollárra csökkent, amit a cég vezetői a PC-piaci helyzetre fogtak. A Gartner úgy számolt, hogy a PC-piac a negyedik negyedévben 1,4 százalékot zsugorodott, a redmondi szoftvervállalat szerint azonban ennél meredekebb, 2-4 százalékos volt a visszaesés. A Microsoft ezt nemcsak a thaiföldi áradással, hanem további tényezőkkel, többek között a makrogazdasági bizonytalansággal és az új és amúgy nem Windows-alapú termékkategóriák népszerűségével magyarázza. Mindezek együttese vezetett oda, hogy összességében kevesebb PC fogyott, mint egy évvel korábban, még úgy is, hogy a vállalati szegmensben amúgy növekedés volt tapasztalható.

Remekül teljesített viszont a többi divízió. Az Office-részleg árbevétele 3 százalékkal, 6,28 milliárd dollárra, a szerverüzletágé 11 százalékkal, 4,77 milliárd dollárra, a Bingért is felelős online bizniszé 10 százalékkal, 784 millió dollárra, mint az Xbox- és hardvercsoporté 15 százalékkal, 4,24 milliárd dollárra nőtt.

A Microsoft egyben bejelentette: a Windows 7 piacra dobása óta eltelt két évben 525 millió licencet adtak el.

Azóta történt

Előzmények